Educație

Proiectul O scoala pentru toti si-a indeplinit scopul

Iulia Nicolaie
15 nov 2008 1106 vizualizări
Pe linga copiii care au abandonat scoala, la cursuri au fost chemati si parintii Sute de copii din judet au beneficiat de sprijin financiar si educational in cadrul proiectului national Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate .

In mod special, programul "O scoala pentru toti" a reusit sa ii ajute pe cei mici sa aprecieze mai mult scoala, sa comunice mai bine cu cei din jur si sa le creasca acestora interesul pentru lectura. Printre programele cu rezultate notabile se numara "Gradinita de dupa-amiaza, gradinite de vara, gradinita bilingva", "Scoala dupa scoala" si "Scoala de vara". La activitatile dedicate prescolarilor au participat 210 copii din opt localitati, care au reusit sa-si dezvolte competentele de socializare si comunicare necesare pentru a se inscrie in clasa I. Programul dedicat scolilor generale s-a desfasurat in toate cele noua scoli pilot, unde au fost inclusi 300 de elevi. Scolarii au facut progrese mari in urma participarii la orele suplimentare. Cursurile i-au determinat sa vina mai frecvent la ore, sa promoveze anul scolar in numar mai mare si sa invete mai multa materie in clasa. Tot de succes au fost si activitatile extracurriculare, reprezentate prin organizarea unei tabere la care au luat parte 90 de elevi. Prin actiunile din afara programei s-a urmarit promovarea interculturalitatii, comunicarea si valorificarea resurselor umane. Trei scoli pilot au fost implicate si intr-un util schimb de experienta. Oficialii Inspectoratului Scolar au constientizat ca pentru un invatamint echilibrat este nevoie si de o mai buna pregatire si evaluare a cadrelor didactice, acestea fiind sprijinite pentru a-si face mai bine munca la clasa. Nici parintii nu au fost exclusi din proiect, fiindu-le dedicata o serie de activitati, pentru a-i implica in viata scolara a copiilor, numita "Parintii-partenerii nostri". Peste 50 % dintre parintii elevilor din cele noua scoli, in numar de peste 300, au participat la reuniuni tematice si dezbateri. Aplicabilitatea proiectului a avut si citeva dificultati ce au tinut de management, lipsa spatiilor sau adaptarea mai grea a unor parinti la schimbarile din predare. O alta masura benefica a fost implicarea a sase mediatori scolari, care au contribuit la cresterea ratei frecventei scolare si asigurarea unei bune intelegeri intre participanti. Noua scoli din judet au beneficiat de proiectul PHARE 2005: Marasesti, Siretu, Timboiesti, Slobozia Bradului, Cornetu si Luncile si Scolile de Arte si Meserii (SAM) din Homocea, Maicanesti si Chiojdeni. Conferinta finala a proiectului va avea loc pe 20 noiembrie la Casa de Cultura "Leopoldina Balanuta". (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.