Educație

Sfîntul Ioan Gura de Aur

Valentin Muscă
13 nov 2008 626 vizualizări
A fost unul din cei mai mari oratori crestini si autorul celei mai cunoscute Liturghii Arhiepiscopul Constantinopolului a intrat în istoriografia crestina ca unul din cei mai mari predicatori din secolele IV-V, de unde si numele de Gura de Aur, dat de contemporani

Predicile sale nu erau doar apologii ale crestinismului, aflat in perioada definirii adevarurilor de credinta, ci si ocazia de a critica abuzurile din vremea sa. Pentru acest motiv, Ioan Gura de Aur a fost persecutat, chiar exilat pe malurile Marii Negre, dar ramas constant in verticalitatea pe care a manifestat-o fata cei puternici. A avut sansa sa fie ucenicul unor personalitati ale timpului, ca retorul Libanius si teologul Diodor din Tars, de la primul invatind arta oratoriei, de la cel de-al doilea iscusinta intelegerii Scripturii. în anul 386 a fost hirotonit preot, iar in 397 a primit Taina arhierei, devenind episcop al Constantinopolului, functie pe care a primit-o cu retinere, din cauza statutului important care-l aducea, fara voia sa, in conflict cu imparatul. De ceea ce ii era frica nu a scapat, fiind la scurt timp victima urzelilor oamenilor de la curte si a inaltului cler. între timp, Ioan a inceput o reforma a vietii morale bisericesti, ceea ce nu convenea clerului, care iesise din catacombe si traia de doua generatii in palatele de pe malul Bosforului. De la Ioan Gura de Aur avem zeci de volume de predici, mai actualele ca oricind, in care este condamnata imbogatirea pe seama saracilor si lipsa de respect fata de cei napastuiti, dar si departarea clerului de idealul fraternitatii evanghelice si invazia de predicatori itineranti care umblau prin parohii numai dupa capatuiala. Dar Ioan Gura de Aur a intrat pentru totdeauna in cultul liturgic prin aceea ca Liturghia pe care a scris-o se savirseste aproape in fiecare duminica in bisericile crestin ortodoxe si greco-catolice. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.