Educație

Liceenii vrinceni au promulgat pacea la otomani

Iulia Nicolaie
11 nov 2008 824 vizualizări
Tinerii i-au invatat pe turci colinde, le-au dat sa guste cozonac, dar le-au aratat si frumusetile patriei pe care stramosii lor doreau sa o cucereasca

Cinci liceeni vrinceni au fost solii Romaniei in cadrul unui proiect international de pace si solidaritate derulat in Turcia. De-a lungul celor sapte zile petrecute in regiunea Amasya, tinerii au dansat pe muzica populara, si-au aratat cunostintele de cultura generala si au jucat in scenete compuse de ei, fapt ce a incintat publicul local. La program au participat elevi din mai multe licee, care au fost atent selectati pentru formarea grupului cu nume sugestiv "Ambitions". Pentru a fi alesi, elevii au trebuit sa aiba cunostinte solide de limba engleza si de cultura generala, sa fie creativi si talentati si nu in ultimul rind sa cunoasca bine tainele calculatorului. Doar cinci liceeni au reusit sa fie alesi pentru deplasare si anume Alina Cristea si Serioja Bocsok de la Colegiul "Unirea", Monica Goia de la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", Dorian Negoita de la Colegiul "Al. I. Cuza" si Costel Coroiu de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". In prima zi a excursiei a avut loc deschiderea festiva, unde au fost prezenti numerosi reprezentanti ai Universitatilor din Amasya, in special studenti. Elevii vrinceni au avut ocazia de a-si prezenta tara, in a treia zi a excursiei. In prezentarea facuta in Power-Point, gazdele au putut vedea fragmente din istoria Romaniei, peisaje si pasaje din viata de zi cu zi a romanilor. Pentru a sublinia mai bine mesajul principal pe care au vrut sa-l transmita, tinerii au jucat in trei scenete, pentru a evidentia cele trei concepte principale: pace, umanitate si onestitate. Vrincenii au reusit sa-i incinte de-a dreptul pe turci, dar si pe prietenii lor belgieni si portughezi, prin degustarile de cozonac, vin alb si oua rosii, care au fost initial confundate cu tomatele. Nu a fost uitata nici traditionala piine cu sare, strainii fiind incintati de intimpinarea facuta. Elevii nostri au dat dovada de originalitate, fiind singurii care s-au prezentat in costume populare. Turcii s-au aratat interesati si de cintecele romanesti, drept dovada, pe drumul parcurs cu autocarul au cintat incontinuu "Dom dom, sa-naltam". "Elevii nostri au reusit sa schimbe impresiile pe care strainii le au in general despre noi, ba chiar acestia au ramas fascinati de peisaje si de calitatea oamenilor", declara cu mindrie Petronela Manolache, director adjunct la Centrul Scolar "Elena Doamna" si lider al grupului "Ambitions". Profesoara si-a marturisit dorinta de a organiza un proiect similar in Focsani, in 2009 si a tinut sa multumeasca Asociatiei Nationale de Proiecte si inspectorului Felicia Panaite pentru ajutorul acordat. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.