Educație

Biserica din Manastioara, o bijuterie in curs restaurare

Valentin Muscă
10 nov 2008 1459 vizualizări
Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din satul Manastioara va fi salvata de la distrugere gratie sprijinului de care va beneficia de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

"Am reusit sa introducem biserica de lemn din Manastioara in Programul National de Restaurare, program prin care se restaureaza in prezent mai multe biserici din judet. Dorim ca acest lacas de cult sa poata fi restaurat de specialisti pentru a nu mai avea surprizele neplacute pe care le-am intilnit la unele biserici din Vrancea arhaica", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura si Culte Vrancea. Nu se cunoaste data exacta a ridicarii acestui lacas, probabil originea este prin secolul al XVI-lea cind pe aceste locuri exista un schit, de unde si numele satului, Manastioara. stim insa datorita studiilor pr. Horia Constantinescu, prof. dr. Ion Cherciu si prof. Lelia Pavel, ca biserica este una reprezentativa pentru crestinismul de la Carpatii de Curbura, prin arhitectura specifica acestei zone si frumusetea formelor. Restauarea acestei biserici va permite generatiilor tinere st poata intra in comuniune cu generatiile care au facut si scris istoria acestor locuri. Din nefericire, dupa 1989, preotii si credinciosii s-au grabit sa construiasca biserici linga vechile lacasuri, schilodind armonia bisericilor seculare. Este si cazul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Manastioara, care se afla de citiva ani la umbra unei uritenii arhitectonice din ciment, caramida si tabla.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 19 ore, 1 minut, 51 secunde
E bine ce se face! Ar fi fost pacat sa se piarda acest monument. Aceste biserici ar trebui sa ramana acolo unde au fost ridicate de inaintasii nostri. Nu salut propunerea ca una dintre bisericile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.