Educație

Vrancea si Sfintii Arhangheli

Valentin Muscă
8 nov 2008 2161 vizualizări
Peste 40 de biserici de mir sînt închinate de vrînceni Sfintilor Voievozi u la Dalhauti, monahiile vor praznui hramul bisericii de lemn cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului

Tara Vrancei si tinutului Putnei sint pamintul binecuvintat de Dumnezeu unde, din evlavia credinciosilor, au fost ridicate peste 40 de biserici care au ca sfinti protectori pe Arhanghelii Mihail si Gavriil, ingerii care-l insotesc pe om de la nastere pina la moarte si chiar dincolo de mormint. Lucru putin cunoscut si niciodata studiat de armata de culturnici platiti din banul public, atasamentul vrincenilor la acesti sfinti ingeri este un lucru unic in peisajul religios romanesc si situeaza acest nefericit popor de ciobani mioritici dincolo de efemerul in care se deruleaza viata de zi cu zi. Fie ca locuiesc in satele din inima Vrancei arhaice, la Topesti - Birsesti si Tulnici, fie ca fac parte din zona de cimpie a Vrancei de nord, ca parohiile din Burcioaia-Adjud, Bichesti si Prisecani din Boghesti ori ca apartin fostului judet Slam Rimnic, precum parohiile din Floresti - Cimpineanca, Bontesti - Cirligele, Budesti - Cotesti, Olteni "" Virtescoi, Jiliste - Slobozia Ciorasti, credinciosii acestor locuri au zidit biserici avind ca protectori pe nevazutii ingeri. Tot sub ocrotirea lor s-au asezat parohiile din Tiritu, Vadu Rosca, Valea Babei, Viisoara, Vitanesti, Straoane de Jos, Gagesti, Marasti, Gugesti, Iresti Vale, Jaristea II, Batinesti I "" Tifesti, Mindresti, Pufesti, Sasu - Biliesti, Radulesti, Racoasa si Tulnici si chiar trei biserici din Focsani. Iar monahii de la Manastirea Dalhauti au ridicat din lemn biserica Sfintii Voievozi, la umbra ocrotitoare a vechii biserici de piatra "Izvorul Tamaduirii". Dupa 1989, credinciosii din Vrancea au inchinat arhanghelilor bisericile din Costisa - Homocea si Haret "" Marasesti, cea din urma fiind construita de preotul Florin Ciobotaru. Iata un buchet de biserici unde putem sa ne rugam Celui de Sus sa aduca linistea sufletului si bucuria in caminele noastre. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.