Educație

Hallow evening! de Ziua Mortilor

Ziarul de Vrancea
31 oct 2008 1506 vizualizări
Este o sarbatoare crestina de inspiratie celtica, ajunsa pe continentul american cu primii emigranti si revenita în secolul XX în Europa

Privita mai mult cu amuzament decit cu seriozitate, sarbatorita in fiecare an pe 31 octombrie, indeosebi de tineri si mai putin de cei in virsta, primita cu scepticism de traditionalisti, Halloween-ul este o sarbatoare cit se poate de crestina, chiar daca mastile celor care participa la sarbatoare lasa de inteles cu totul altceva. Uitata in Europa luminilor si a natiunilor, aceasta "sarbatoare" a revenit acolo de unde a plecat odata cu soldatii americani din timpul Primului Razboi Mondial si mai ales in timpul celui de-al II-lea. Aspectul jovial al sarbatorii, acest amestec de nou si vechi, latura comerciala si mai ales "spiritul american", au facut ca Halloween sa prinda si la tinerii din Romania. America face cu ocazia Halloween-ului pregatiri mai mari decit de Craciun sau de Paste. Copiii se costumeaza in stil horror, se amuza prin sperieturi si colinda din casa in casa pentru a primi prajituri. Tinerii, mai curajosi, merg in cimitire in miez de noapte si se distreaza facind spiritism. S-a constatat ca in noaptea Halloween-ului se savirsesc foarte multe crime in SUA. Halloween este, in fond, noaptea cind sufletele celor plecati se intorc si-i viziteaza pe cei vii, iar zgomotul care insoteste evenimentul este menit sa indeparteze aceste spirite. Traditionalistilor care nu pricep spiritul acestei sarbatori le recomandam sa observe ca in satele din Vrancea arhaica, priveghiul mortului se face cu petrecere, glume si voie buna, pentru ca exista credinta puternica in eternitatea vietii de apoi, aceasta viata fiind doar una trecatoare. Partea proasta este ca in scoli elevilor nu li se explica originea acestor sarbatori, ci li se livreaza fie teorii fundamentaliste despre "americanizarea Romaniei", fie li se impune sa sarbatoreasca Halloween, fara sa li se mai explice spiritul si mesajul evenimentului. (Valentin MUSCA)


Vampiri, mumii si vrajitoare in scoli si la Biblioteca


elevii s-au luptat pentru a cistiga diplome la categoriile "cel mai frumos bostan" sau "cea mai reusita poezie cu tema Halloween u spre seara, la Biblioteca din SUD a fost Bal de Halloween u monstrii, vrajitoarele si demonii au poposit si la Colegiul National "Unirea"


Elevii vrinceni au serbat ieri Halloween-ul in avans, sarbatoare care este marcata in calendar pe 31 octombrie. Astfel, elevii Scolii nr. 8 s-au pregatit temeinic pentru balul mascat "Carnavalul personajelor de basm". Scolarii de la "Alexandru Vlahuta" s-au costumat in personaje infricosatoare, au scris poezii si au pictat afise. Acestia si-au facut, cu ajutorul parintilor, costume de mumii, vrajitoare si dracusori, pentru a impresiona dar mai ales pentru a speria invitatii. De asemenea, la scoala s-au organizat mai multe concursuri de creatie. Elevii s-au luptat pentru a cistiga diplome la categoriile "cel mai frumos bostan", "cea mai reusita poezie cu tema Halloween" si "cel mai bine-facut afis tematic". In final, profesorii au impartit mai multe diplome decit s-ar fi asteptat pentru ca toate operele copiilor au fost de exceptie. Multi elevi din clasele I-IV au venit la scoala special pentru acest eveniment, desi ar fi trebui sa fie in vacanta.


Drumul catre biblioteca, luminat cu bostani


Petrecerea elevilor a continuat, spre seara, la Biblioteca. Peisaj sinistru in cartierul SUD, la Filiala Bibliotecii. Drumul spre sectia de cartier este luminat palid de niste felinare facute din dovleci. La intrare zumzete si vaicareli, toate costumate in negru si scoase de mici creaturi pictate oribil pe fata. Oribil, dar potrivit. Ieri seara, a fost Bal de Halloween. Elevii de la Scoala "Al. Vlahuta" s-au costumat cit mai diavolesc, s-au machiat cit mai strident si si-au exersat strigatele pe care le-au dorit ei a fi de pe alta lume. "Carnavalul Personajelor din Basme" a adus pici costumati in Zorro, vampiri, vrajitoare si tiganci, mumii si scheleti si mai putin personaje dragute de poveste. Elevii au facut scenete, au cintat si au defilat intr-o prezentare ca din "Scary Movie". La final, pentru costumele cele mai inspirat de infioratoare, pustii au primit mici recompense, de la bomboane si pina la diplome. Evenimentul a beneficiat la capitolul decor si ambient de faptul ca pe aleea de parc care da in Biblioteca SUD nu exista iluminat stradal. Monstrii, vrajitoarele si demonii au poposit aseara si la Colegiul National "Unirea". Aici, liceenii au sarbatorit Ziua Mortilor prin cintece, dansuri si gustari apetisante. La sarbatoare a fost rulat si un filmulet cu tematica horror in Sala de Festivitati, pentru ca mai apoi "monstrii" sa se distreze intr-o sala de clasa. (I. NICOLAIE, I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 10 ore, 58 minute, 20 secunde
Mai asta e o sarbatoare a dracului si nu una crestina, Musca e un ignorant si jumatate, mai documentati-va, ca rade dracul de voi de intra in spital!!!! Crestinii nu se ocupa cu masti cu coarene de citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 58 minute, 20 secunde
http://logos.md/2008/10/31/halloween-ul-o-sarbatoare-de-care-nu-avem-nevoie/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.