Educație

Militarii tineri, fata in fata cu trecutul

Raluca Manolache
25 oct 2008 942 vizualizări
La 88 de ani, Ifrim Nita din Mera, veteranul veteranilor din Vrancea, a vrut sa fie alaturi de fostii camarazi u tinerii ostasi au putut afla, in cele mai mici detalii, momente limita din Cel de-al Doilea Razboi Mondial

Militarii din cadrul celor doua mari brigazi din cadrul Garnizoanei Focsani, Brigada 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" si Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza", au adus ieri un omagiu celor care si-au dat viata pe front pentru libertate, dar si celor care au avut norocul sa-si continue viata dupa conflagratia mondiala. Intilnirea prin care s-a marcat "Ziua Armatei Romane", sarbatorita in fiecare an pe 25 octombrie, a avut loc la Cercul Militar Focsani, ocazie cu care a fost organizat un simpozion cu tema "Armata-Trecut si Viitor".Cu acest prilej, a fost adus un omagiu tuturor celor care au imbracat haina militara pentru a-si cinsti si apara patria. "25 octombrie constituie amintirea unei zile de implinire nationala, ziua cind Armata Romana si-a indeplinit menirea fireasca. Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, data de 25 octombrie a ramas intiparita in sufletele romanilor ca zi in care tara sarbatoreste armata si pe cei care au fost in slujba ei. In fiecare an gindurile romanilor si ale militarilor se indreapta cu recunostinta spre ostirea romana, care de-a lungul timpurilor a indeplinit un rol vital in lupta pentru libertatea, suveranitatea si independenta statului roman", a spus profesorul Dorin Cristea, inspector de istorie in cadrul ISJ Vrancea. Si presedintele filialei Asociatiei Veteranilor de Razboi, gen. (r) Nicolae Zanfir, a tinut un discurs prin care a marcat semnificatia zilei, exprimindu-si speranta ca jertfa nu a fost zadarnica.


Amintiri de pe front


Militarii tineri au aflat cum era in trecut pe cimpul de lupta, veteranii rememorind "aventurile" pe care le-au avut in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Chiar daca a trecut timpul, cei mai virstnici ostasi si-au amintit in cele mai mici detalii clipele petrecute pe front. Scurtele povestiri au fost facute de col. (r) Gheorghe Rogoz din Panciu si de col. (r) Tanase Milea din Focsani, ambii decorati cu medalii si declarati cetateni de onoare in orasele lor. Gheorghe Rogoz s-a inrolat in armata la 17 ani. "Armata m-a atras de tinar, asa ca la 1 aprilie 1944 m-am inrolat voluntar. M-am aruncat in virtejul ce cuprinsese intreaga Europa. Ce stiam eu despre razboi? Am descoperit ca razboiul este ceva care te infricoseaza prin durere si moarte, lacrimi si jale. Este un cosmar care te urmareste peste ani si ani. Am privit cu mult curaj toate acestea. Dorul de tara, de casa si de parinti mi-a insuflat increderea ca trebuie sa rezist si trebuie sa ma intorc la cei dragi", a povestit emotionat fostul ostas. Ieri, veteranii au spus inca o data ca sint legati cu sufletul de armata. La actiune a fost prezent si Ifrim Nita din Mera, cel mai virstnic veteran din judet. Chiar daca are 88 de ani, a raspus prezent si la apelul de ieri, pentru a fi alaturi de fostii colegi de arme. "A fost foarte frumos! Imi pare rau ca nu am jucat", ne-a spus pe un ton glumet Ifrim Nita. Actiunile dedicate Zilei Armatei continua azi, cind este organizat un ceremonial militar la Mausoleul Eroilor din Sud, ocazie cu care oficialitatile locale vor depune coroane de flori. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.