Educație

Manuscrisul uitat al savantului Simion Mehedinti

Valentin Muscă
25 oct 2008 1352 vizualizări
Redescoperit intr-un raft prafuit de timp, acesta este al XVIII-lea volum din seria "Opere complete" a geografului sovejan

Eveniment editorial de exceptie la editura Terra din Focsani. Profesorul Costica Neagu a reusit sa tipareasca in editie princeps lucrarea "Ethnos. O introducere in studiul omenirii" (Focsani, 2008), lucrare redactata de savantul Simion Mehediti intre 1934-1936 si "pierduta" prin manuscrisele sale dupa disparitia savantului. "Pentru noi, Asociatia «Simion Mehedinti», cei care trudim din 1931 la restituirea operei savantului Simion Mehedinti, «Spiritul tutelar al Vrancei», descoperirea manuscrisului acestei lucrari este un adevarat semn divin, semn prin care ni se dezvaluie adevarul si anume ca munca adevarata a omului nu este in zadar, ca ea iese la iveala atunci cind te astepti cel mai putin", scrie in nota asupra editiei profesorul Costica Neagu. Conceputa in doua parti, la rindu-le parte dintr-un diptic, din care nu a aparut decit acest volum dedicat civilizatiei. "Ethnos. O introducere in studiul omenirii" este singura lucrare de gen din literatura de specialitate din Romania. Pe de alta parte, aceasta lucrare este, asa cum precizeaza autorul prefatei, o continuare la «Terra. Introducere in geografie, ca stiinta» (, 2 volume, Bucuresti, 1930), si o implinire la «Terra», cea mai importanta lucrare a lui Simion Mehedinti. «Un manuscris inedit semnat Simion Mehedinti? Iata o descoperire datatoare de emotii!», remarca filosoful Gheorghita Geana in cuvintul de intimpinare al lucrarii. Intr-adevar, publicarea acestei lucrari ramasa 7 decenii in manuscris este un eveniment editorial de exceptie, iar meritul principal este al Casei Corpului Didactic din Focsani, care a reusit sa publice cite un volum pe an, din 1990 si pina astazi, din seria «Simion Mehedinti "" Opere complete». Va urma anul viitor si mult asteptatul volum al memoriilor fondatorului scolii de geografie din Romania, care a trait intre anii 1868 si 1962. Lansarea va avea loc astazi, la orele 10.00, la Casa Corpului Didactic si va fi urmata de sesiunea de comunicari dedicate vietii si operei geografului sovejean. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.