Educație

Sfîntul Dimitrie, patronul Adjudului

Valentin Muscă
25 oct 2008 741 vizualizări
In municipiul de pe Trotus se afla Protoieria ortodoxa pentru parohiile din nordul judetului, resedinta episcopului ortodox stilist si sediul comunitatii catolice din Vrancea

Adjudenii vor sarbatori duminica patronul spiritual. Daca Focsanii si Odobestii au pe Cuvioasa Parascheva, Marasestii pe Arhanghelul Mihail, iar Panciu pe Cuviosul Teodosie de la Brazi, Adjudul a ales ca sfint protector pe Sfintului Dimitrie Izvoritorul de Mir, in cinstea acestuia adjudenii au zidit lacasul care se gaseste astazi pe strada 1 Mai. Municipiul este din punct de vedere religios, cea mai importanta localitate din nordul judetului, pe teritoriul acestuia aflindu-se nu mai putin de 10 biserici. De asemenea, de la 1 ianuarie 2007 in Adjud functioneaza si Protoieria ortodoxa cu acelasi nume, care are in administratie parohiile ortodoxe din fostul tinut Putna. Tot la Adjud se afla neoficial si sediul episcopului ortodox stilist, mai precis la Manastirea "Sfinti Arhangheli Mihail si Gavriil", din strada Onesti. Si pentru ca Adjudul se gaseste in apropiere de Bacau, cunoscut ca judetul cu cel mai mare numar de credinciosi catolici din Moldova, in oras se afla una din cele mai importante comunitati catolice din Vrancea, avind ca lacas de rugaciune biserica "Schimbarea la Fata". Pentru cei care nu stiu, Adjudul este orasul vrincean cu cea mai veche atestare documentara (1433). Din 1920 este declarat comuna urbana, iar dupa al II-lea Razboi Mondial, comunele Burcioaia, Siscani si Adjudu vechi au fost alipite Adjudului, ceea ce a facut ca acesta sa devina municipiu. De ziua paronului spiritual, le dorim adjudenilor sa se bucure de acest frumos sfirsit de saptamina si sa se roage bunului Dumnezeu ca locuitorii din Siscani si Burcioaia sa nu faca referendum pentru a reinfiinta fostele comune. Altminteri, Adjudul ar decadea de la rangul de municipiu, ceea ce va insemna, in primul rind, venituri mai mici pentru adjudeni si bani tot mai putini de la bugetul central. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.