Educație

Profesorii pot candida pentru sefia mai multor unitati de invatamint

Camelia Stănilă
9 iun 2005 589 vizualizări
Acestia vor trebui insa sa redacteze, pentru fiecare scoala in parte, un proiect de dezvoltare institutionala. Evaluarea CV-ului nu mai este proba eliminatorie. In acest an, pentru functia de director pot candida si profesori cu calificativul "bine".

Cadrele didactice vor putea concura, in acest an, pentru sefia mai multor unitati de invatamint, potrivit noii metodologii pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct in invatamintul preuniversitar. Noile reglementari aprobate de MEdC aduc si alte noutati, precum acceptarea candidatilor cu calificativul "bine", introducerea proiectului de dezvoltare institutionala sau faptul ca evaluarea CV-ului nu mai este proba eliminatorie. Pentru a putea candida pentru mai multe scoli, doritorii trebuie insa sa realizeze un dosar pentru fiecare unitate de invatamint, care sa contina un proiect de dezvoltare institutionala. Oficialii din invatamintul vrincean spun ca sustinerea unui asemenea proiect este benefica, pentru ca doar astfel candidatul poate demonstra ca va face fata functiei. "Cel mai relevant, in noua metodologie de concurs, mi se pare prezentarea proiectului de dezvoltare institutionala, care este notat cu maxim 30 de puncte. Inainte, candidatul putea sa nu deschida gura si nu ne dadeam seama de ce este in stare. Cineva neavizat nu va sti sa intocmeasca un astfel de proiect, care trebuie sa contina o analiza, tinind cont de resursele umane si materiale din scoala, candidatul trebuie sa stabileasca obiective si strategii si sa sustina modul in care le duce la indeplinire. Pe de alta parte, legislatia mi se pare ca este punctata prea mult. Directorul nu trebuie sa o cunoasca pe de rost, ci trebuie sa o caute si, mai important, sa stie unde sa o caute", este de parere inspectorul general adjunct al ISJ, Mihai Ladaru.


Evaluare mai riguroasa

La concursul pentru functiile de conducere din scoli se pot inscrie cadre didactice cu cel putin gradul II, care dovedesc calitati profesionale, manageriale si morale, reflectate prin calificativul "bine" sau "foarte bine" in ultimii 3 ani si care nu au fost sanctionate disciplinar in anul scolar curent. Reprezentantii ISJ considera ca noua metodologie este mai permisiva, spijinind candidatura unor persoane care indeplinesc mai greu criteriile, din zone unde se arata mai putin interes pentru functiile de conducere. Evaluarea este insa mult mai riguroasa. De aceasta data s-a introdus un model de CV european, iar in evaluarea acestuia se iau in calcul criterii care sint mai rar indeplinite de mare parte a profesorilor, dupa cum spune adjunctul Mihai Ladaru. De exemplu, doctoratul sau cursurile post universitare/ masterat in specialitate se evalueaza cu 0,5, respectiv 0,75 puncte, iar gradul I cu 0,25 puncte. Proiectele internationale sau de integrare europeana sint notate cu 1 punct si asa mai departe. Pe de alta parte, insa, evaluarea CV-ului nu mai este proba eliminatorie, ceea ce da sansa candidatilor de a-si mari punctajul la interviu. La evaluarea CV-ului, contestatiile se depun pe loc.

Prin interviu se evalueaza cunostintele de legislatie scolara, de

management educational si se analizeaza calitatea proiectului de dezvoltare institutionala propus de candidat. Evaluarea se face pe baza raspunsurilor date la un set de 5 intrebari si in urma prezentarii proiectului. Viitorii directori vor trebui, la aceasta proba, sa dovedeasca ca au cunostinte elementare de utilizare a calculatorului. In plus, pentru testarea competentelor de comunicare intr-o limba straina, candidatii vor avea de tradus un text de 10-15 rinduri. Aceasta este o noutate in metodologie, caci pina acum candidatii aveau doar o intrebare redactata in limba straina. In urma tuturor probelor de concurs, se poate acorda un punctaj de maxim 140 de puncte (40 la CV si 100 la interviu), pentru promovare fiind necesare minim 90 puncte.


Peste 80 de posturi vacante

Potrivit metodologiei, concursul de ocupare a postului de director si director adjunct se organizeaza, de regula, in doua perioade ale anului scolar, respectiv 1 octombrie - 30 noiembrie si 1 martie - 30

aprilie. Cum metodologia a aparut abia acum, cel mai probabil concursul va fi programat in sesiunea din toamna. La ora actuala, peste 80 de posturi de director si director adjunct sint vacante, unele fiind eliberate chiar in ultima perioada. Postul de director adjunct la Colegiul National Unirea va fi printre cele mai disputate. Si postul de director lasat liber de Dumitru Sandulachi la Liceul Pedagogic sau de Cristea Ivan la Grupul Scolar Vidra se vor numara pe lisa. De asemenea, se mai cauta adjuncti pentru Grupul Scolar de Electrotehnica, Liceul "Emil Botta" Adjud, Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, Scolile nr. 3 si "Nicolae Iorga" Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.