Educație

Lansarea Monografiei comunei Tifesti

Mihaela Beșleagă
18 oct 2008 2037 vizualizări
O noua monografie a unei comune vrincene iese la lumina in aceste zile. Fratii Ligia si Liviu Malacescu si Liliana Dragnea Petreanu lanseaza duminica,19 octombrie, de la ora 10.30, monografia comunei Tifesti, colt de Vrance binecuvintat de Dumnezeu, unde soarele in milenara sa trecere converteste sudoare si lacrima, bucurie si durere a mii de podgoreni in licoare bahica, prin truda comuna a trei fii ai comunei cu radacini adinci in pamintul podgoriei , dupa cum descrie profesorul Constantin Macarie de la Soveja, care-si trage radacinile din comuna de podgoreni.

Evenimentul este gazduit de scoala din centru, loc al zborului atitor si atitor fii ai comunei. "Acum, in miez de toamna bogata si sonora, la vremea culesului, Monografia Comunei Tifesti, recent maiestrita dupa toate regulile speciei, vine sa incununeze un vis, o truda de o viata a altor fii destoinici ai comunei, iar autorii ei cheama pe toti ai acestui pamint de podgorie, la sarbatoare", mai scrie profesorul Macarie. Dragostea pentru tinutul natal i-a indemnat pe autori, care si-au construit cariere in marile orase ale tarii, sa puna in pagina scrisa drumul devenirii Tifestiului. In 2001, alti doi fii ai comunei, Petrica Popescu si Valentin Cojocaru, invesniceau locuri, oameni si fapte in "Amintiri din Dealul Sirbilor. Insemnari monografice". Si satul Batinesti, cel mai vechi al comunei, are o monografie speciala si bine documentata, scrisa de profesorul Toader Visan, fiu al satului intemeiat de destoinul taran Batin. Prima monografie a Tifestiului a fost scrisa de localnicul Titi Oancea la mijlocul secolului trecut, iar o alta lucrare dedicata vechii asezari a fost mestesugita de fostul primar Iancu Neagu. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 4 ore, 4 minute, 55 secunde
Daca da, unde poate fi gasita si la ce pret? Multam
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.