Educație

Politistul Gheorghe Mocanu semneaza Hematomul rosu

Valentin Muscă
17 oct 2008 1222 vizualizări
Este al treilea volum al scriitorului care a debutat cu romanul Borta , în 2006 Scriitorul Gheorghe Mocanu, comisar in cadrul IJP Vrancea, este din nou în atentia criticii cu un gen de scriitura mai putin putin obisnuit pe malurile Milcovului, romanul de introspectie si analiza, Hematomul rosu (Ed. Andrew, Focsani, 2008), editie bilogva, romăna-engleza

Dupa ce ne-a obisnuit cu lumea fabuloasa a universului copilariei, traita de autor in Muntii Vrancei pe vremea lui Dej si Ceausescu (Din umbra muntilor, Ed. Rafet, 2006) si cu un excelent volum de povestiri (Pe ulita vintului, Ed. Andrew, 2007), Gheorghe Mocanu schimba totalmente de stil si ne ofera povestea existentiala a doctorului Zlates Velniceanu. "Actiunea propriu-zisa a romanului se restringe la cele cinci zile de coma profunda, pina cind medicii il opereaza de hematomul de pe creier, care-i punea viata in pericol. Numai ca hematomul amenintator devine hematomul rosu, care declanseaza rascolirea halucinatorie a momentelor importante din viata traite de protagonist", ne explica criticul Theodor Codreanu in prefata romanului. întimplator, aceste zile de coma, Zlates Velniceanu le-a petrecut l-a spitalul din Odorhesti, nume care seamana ca doua picaturi cu Odobesti. Si tot intimplator, Gheorghe Mocanu a cunoscut viata anumitor destine frinte din acest Odorhesti, iar asemanarile cu anumite personaje din, hai sa-i spunem, Odorhesti, sint doar opera hazardului, care hazard, par ailleurs, nu este deloc intimplator. Romanul va fi lansat astazi, 17 octombrie, la Biblioteca Oraseneasca "Ana Georgescu" din Odobesti, in deschiderea primei zile a "Toamnei Odobestene" - 2008. Cu aceasta ocazie, dupa cum a anuntat Biroul de Presa al IJP Vrancea, autorul va oferi gratuit 100 de exemplare ale romanului. Colegii politisti ai scriitorului Gheorghe Mocanu au tinut sa-l felicite pentru desavirsirea acestei noi lucrari. Ca si in anii precedenti, filiala Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual a sprijinit aparitia cartii. Printre cei care vor participa astazi la lansare se numara si Calistrat Costin, presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.