Educație

In pelerinaj la Cuvioasa Parascheva

Mihaela Beșleagă
13 oct 2008 667 vizualizări
Sarbatorita pe 14 octombrie, Sfinta Cuvioasa Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romăniei, datorita minunilor si vindecarilor care ii sint incredintate.

De aceea, in fiecare an, zeci de mii de pelerini din toata tara iau drumul Iasiului pentru a asista la hramul de la Catedrala Mitropolitana, asteapta rabdatori la cozi interminabile pentru a se inchina si a atinge moastele facatoare de minuni ale Cuvioasei. Manifestarile religioase prilejuite de sarbatoarea Sfintei Parascheva au loc anul acesta in capitala Moldovei in perioada 11-15 octombrie. întrucit in 2008 se implinesc 500 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, au fost aduse de la Craiova moastele Sfintului Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care, impreuna cu moastele Sfintei Parascheva au fost purtate in pelerinajul "Calea Sfintilor" duminica seara. Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi in 13 iunie 1641, in timpul domniei lui Vasile Lupu, dupa ce au trecut prin Bulgaria, Serbia si Constantinopol. Sute de biserici de parohie sint inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc, de asemenea, cu multa evlavie. Sarbatoarea religioasa coincide si cu Zilele Iasiului, ocazie cu care municipalitatea locala organizeaza Masa si Ceaiul Pelerinilor, Promenada Costumelor de Epoca, decernarea Premiilor "Pogor", Festivalul folcloric "Trandafir de la Moldova", spectacole si concerte in aer liber, Tirgul de Toamna si Sarbatoarea Vinului. Pelerinii care vor veni la Iasi in aceste zile vor putea fi cazati gratuit de parohiile iesene si pot primi si o masa pe zi. Pentru a ajunge la Iasi puteti alege microbuzul sau trenul, cu atit mai mult cu cit CFR Calatori a suplimentat numarul de trenuri care circula pe ruta Bucuresti "" Iasi, tocmai pentru a face fata numarului mare de calatori. In aceste zile, la Iasi se afla si foarte multi vrinceni. Cei care nu pot ajunge la Iasi se pot inchina la viitoarea catedrala din centrul Focsaniului, unde se va savirsi o slujba speciala. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.