Educație

Obiceiurile din Tara Vrancei, la Zestrea Romanilor

Silvia Vrînceanu Nichita
11 oct 2008 3381 vizualizări
Echipa de jurnalisti vrea sa produca in Vrancea mai multe reportaje despre obiceiuri si traditii stravechi u ieri s-a filmat in viile de la Panciu culesul strugurilor cu artistii de la Tara Vrancei

O echipa de productie de la Departamentul cultural al Televiziunii Romane se afla de citeva zile in Vrancea, unde lucreaza la un documentar artistic de etnografie si antropologie culturala taraneasca. Ieri, timp de peste opt ore, echipa de productie, coordonata de realizatorul Carmen Stoica, a filmat in viile si cramele de la Veritas SA Panciu culesul strugurilor si tot ce tine de bogatia si bucuria recoltei, asa cum erau pe vremuri, actorii fiind artistii de la Ansamblul Folcloric «Tara Vrancei» dar si citiva oameni simpli. «Daca spui Vrancea spui vin, de aceea am inceput cu acest episod. Impreuna cu colegii mei, am reconstituit tot ce tine de culesul viilor, transportul strugurilor, prelucrare, muzica, joc si voie buna, asa cum erau obiceiurile traditionale altadata. Totul a pornit de la curtea gospodarului simplu si sarac», ne-a dezvaluit realizatorul de la TVR. Documentarul va continua in zona de munte, incercind sa surprinda bogatia de datini si obiceiuri de pe meleagurile vrincene. Jurnalistii vor reveni in judet cu prilejul sarbatorilor de iarna unde vor filma timp de doua saptamini, printre altele, si stravechiul obicei al Chiparusului de la Nereju. Documentarul despre Tara Vrancei este inclus in proiectul emisiunii «Zestrea romanilor» si va fi promovat in grila de toamna a TVR din 2009. TVR a parcurs aproape toate zonele etnografice ale tarii pentru realizarea filmului documentar «Zestrea Romanilor» si s-a axat pe consemnarea riturilor de trecere (nasterea, nunta, inmormintarea), a obiceiurilor legate de munca si a sarbatorilor de peste an. Pe linga realizatorul emisiunii, Carmen Stoica, din echipa mai fac parte videojurnalistul Alexandru Stoica, cel care se ocupa de imagine, organizatorul de productie Adrian Tataru, Nicolae Tofan, responsabil de sunet, Sergiu Istrate (electrica) si nu in ultimul rind cei doi soferi care poarta echipa si tehnica de reportaj pe drumurile prafuite ale Tarii Vrancei, Bebe Milan si Nicu Radulescu. Realizatorul tv Carmen Stoica spune ca acesta este ultimul moment istoric in care asemenea filmari se mai pot face, pentru ca «ne mor batrinii care cunosc traditiile pastrate din mosi stramosi, pentru ca tinerii sint inclinati mai degraba sa le preia pe ale altora, dar si pentru ca in anii comunismului traditiile au fost transformate in spectacol, urcate pe scena si alterate prin pierderea semnificatiilor magice, religioase". "«Zestrea Romanilor» este imaginea Romaniei profunde, nu pentru ca este ignorata de media, ci pentru ca vine din zone profunde, arhetipale», spune realizatorul emisiunii de la TVR2, care se mindreste ca seria de documentare, pe linga faptul ca a fost premiata la festivalurile de film, a ajuns sa fie cumparata si de televiziuni de peste hotare. Astazi, echipa de filmare va fi la Negrilesti, unde va incerca un eseu video despre prepararea cascavalului afumat. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.