Educație

Sfintul Francisc din Assisi

Valentin Muscă
4 oct 2008 678 vizualizări
Este sfintul care a bulversat spiritualitatea occidentala Nimeni nu a influentat mai mult spiritualitatea occidentala ca Francisc din Assisi, fiul unui negustor din localitatea care a devenit la fel de celebra ca Roma si s-a transformat intr-un centru al pelerinajului medieval.

Nascut intr-o familie de negustori din orasul Assisi, Ioan-Francisc a cunoscut viata cu toate bucuriile si necazurile pe care le putea trai o familie relativ bogata din nordul peninsulei. Spre 1205 are loc intilnirea cu Hristos, viata tinarului se schimba, da averea saracilor, iar Ioan devine Francisc si se pune in slujba leprosilor exclusi de societatea medievala. Aici s-a nascut germenele viitorului ordin care a schimbat fata spiritualitatii occidentale pina in zilele noastre. Comunitatii create de sfintul Francisc i s-a alaturat si o comunitate feminina condusa de Clara din Assisi. Principiul de baza al vietii acestor comunitatii era simplitatea si iubirea aproapelui. Ideea pusa in practica de sfintul Francisc s-a raspindit repede in lumea occidentala si in doar citiva ani a aparut Ordinul Franciscan. Ca lucrurile sa nu scape de sub control, miscarea franciscana a intrat in sistemul organizat al administratiei romane si din secolul XIII si pina astazi, franciscanismul este unul din curentele religioase cu cea mai mare priza la credinciosii romano-catolici. In 1226 sfintul Francisc a murit, citiva ani mai tirziu fiind canonizat si figura sa a devenit legenda, o legenda vie care impresioneaza inca tocmai prin simplitatea demersului sau. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.