Educație

Profesorul 2000A, un profesionist al educatiei centrate pe elev

Mihaela Beșleagă
1 oct 2008 1692 vizualizări
Dascalii de la Grupul Scolar din Dumitresti si Grupul Scolar Simion Mehedinti din Vidra sint beneficiarii proiectului de formare continua, finantat prin fonduri PHARE u Formarea trebuie facuta pentru elev , au sustinut partenerii proiectului, care au pledat pentru schimbarea modului traditional de predare si pentru o mai buna comunicare cu elevii

Casa Corpului Didactic (CCD) din Focsani a gazduit ieri lansarea proiectului "Profesorul 2000A, un profesionist al educatiei centrate pe elev", implementat de Centrul Educatia 2000A. Proiectul a fost posibli cu sprijinul Centrului National de Formare a Personalului din Invatamintul Preuniversitar (CNFPIP), a CCD din judetele Vrancea si Galati si a Universitatii "Dunarea de Jos", parteneri in proiectul desfasurat la nivel regional. "Cred ca profesorii au dreptul la formare continua in urmatorii ani chiar in scoli, formarea trebuie sa vina la profesor si nu invers", a spus, in deschiderea prezentarii, Alexandru Crisan, presedintele executiv al Centrului Educatia 2000A. Acesta a prezentat cadrelor didactice din sala si nemultumirea privind faptul ca putine dintre legile elaborate de legislativ la nivel inalt ajung sa fie implementate cu adevarat la baza sistemului de invatamint, in scoli. Oana Ciuchi, ofiter de proiect in cadrul CNFPIP, a prezentat avantajele programului, prin care dascalii, pe linga calitatile dobindite, vor obtine si un certificat de atestare profesionala, cu 90 de credite transferabile. Costica Neagu, directorul CCD Vrancea, a declarat ca "vrem sa aducem formarea continua la firul ierbii", laudindu-se deja cu cinci cursuri acreditate pe care le desfasoara institutia pe care o conduce. Emil Onea, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a punctat necesitatea schimbarii modului de predare a profesorilor, care ar trebui sa se gindeasca in primul rind la efectul asupra elevilor. "Multi profesori se duc la cursurile de formare de dragul formarii, fara sa se gindeasca la efectul final asupra modului de predare si implicit asupra elevului. Formarea trebuie facuta pentru elev", a spus Emil Onea. Inspectorul a subliniat si importanta educatiei on-line si a propus introducerea acesteia in cit mai multe scoli din judet. Felicitind Centrul Educatia 2000A pentru faptul ca aduce critici sistemului, dar propune si solutii, Onea s-a impartasit celor prezenti, spunind ca este o "victima" a sistemului. "Drama mea personala este ca sint angajat al sistemului, ocup o functie, dar ii aduc in continuare critici. Vreau sa pun ceva in loc, dar de multe ori sistemul nu intelege", a marturisit adjunctul ISJ Vrancea.


Dascalii din Dumitresti si Vidra vor beneficia de proiect


Proiectul "Profesorul 2000A, un profesionist al educatiei centrate pe elev" urmareste transformarea profesorului traditional intr-un profesionist si un practician al tehnicilor de predare centrate pe elev, capabil sa identifice si sa dezvolte acele abilitati care sa ofere noii generatii un avantaj competitiv pe piata muncii. Beneficiarii cursurilor vor fi 134 de profesori din cinci scoli pilot din mediul rural din Vrancea si Buzau, care vor primi cursurile chiar in scoala. Programul de formare contine trei module, pentru cadrele didactice de la Grupul Scolar din Dumitresti si Grupul Scolar "Simion Mehedinti" din Vidra. Prin implementarea proiectului se doreste dobindirea unui nou mod de interactiune a profesorilor cu elevii si un nou procedeu de prezentare a informatiilor, astfel incit orele de curs sa stirneasca interesul acestora. Proiectul este finantat prin fonduri PHARE si este implementat in perioada iulie 2008-iulie 2009 sub egida Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin Centrul National de Formare a Personalului din Invatamintul Romanesc. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 6 ore, 26 secunde
nici un comentariu?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.