Educație

Liceenii vor si nu vor sa cinte imnul cu noaptea-n cap

Camelia Stănilă
7 iun 2005 732 vizualizări
Propunerea senatorilor Paunescu si Cioroianu prinde la unii adolescenti, in timp ce altii ironizeaza ideea. Seful Inspectoratului Scolar se teme ca o asemenea initiativa ar avea efecte inverse.

Elevii si profesorii vrinceni si-ar putea incepe saptamina de scoala intonind, cu mina pe inima, imnul national, "Desteapta-te, romane". Acest lucru se va intimpla daca propunerea legislativa a senatorilor Adrian Paunescu (PSD) si a liberalului Adrian Cioroianu, privind modificarea Legii privind intonarea imnului de stat, va fi aprobata de Parlament. Unii elevi si profesori din Focsani au apreciat ca benefica ideea celor doi politicieni, insa mai sint unele voci care considera propunerea celor doi putin cam deplasata si chiar "comunista". Senatorii Paunescu si Cioroianu vor ca "Desteapta-te, romane" sa fie cintat saptaminal, lunea, de toti elevii din scolile primare, gimnaziale si din licee. Initial, senatorul Paunescu ar fi vrut ca momentul solemn sa aiba loc zilnic, asa cum se intimpla inainte de 1989.


Intrebati ce parere au despre sugestia ca doua strofe din imnul national sa fie intonate luni de dimineata, cu noaptea-n cap, cei mai multi elevi au ramas uimiti. Unii chiar s-au amuzat, spunind ca se va ajunge ca pe vremea lui Ceausescu si ca le mai lipsesc cravatele de pionier si banderolele cu numarul matricol, pe care obisnuiau sa le poarte parintii lor pe vremea liceului. "Cred ca glumiti... nu cred ca va fi adoptata o asemenea propunere. Ar fi o nebunie in clase, cred ca mai mult s-ar ride, decit s-ar cinta. Da, ar trebui intonat imnul, dar numai la festivitati", este de parere Mihai, elev in clasa a VII-a. Insa alti liceeni au apreciat ca normala propunerea politicienilor si chiar s-au declarat sustinatori ai ideii. "Stiu imnul, este adevarat ca nu pe tot, dar... Il cintam intr-un timp, la clasele mai mici si nu cred ca propunerea celor doi senatori este o chestie rea. Intonarea imnului inainte de ore este si o forma de manifestare a patriotismului. Oricum, nu stiu citi profesori vor respecta aceasta regula. Daca el vrea sa cinte dimineata imnul, atunci si elevii ar trebui sa se supuna", ne-a spus Georgiana Ciobanu, o unirista de clasa a XI-a. Intrebati daca stiu pe de rost macar citeva strofe din imnul national, multi elevi au raspuns ca da, insa unii au recunoscut ca la intonat ar mai avea nevoie de ceva mai multe repetitii la orele de muzica. Majoritatea adolescentilor chiar au stiut ca Andrei Muresanu si Anton Pann au compus versurile si muzica imnului "Desteapta-te, romane".

La rindul lor, profesorii cred ca initiativa legislativa este una potrivita, normala chiar, pentru ca ar populariza imnul national in rindul tinerilor, care sint obisnuiti cu intonarea lui numai pe stadioane, la competitiile sportive. "Nu este rau ca, o data pe saptamina, elevii sa cinte imnul. Nu ocupa prea mult timp din ora. Insa noi cam avem tendinta de a desconsidera tot ce este romanesc si de aceea cred ca multi iau propunerea ca pe o gluma. Intonarea imnului inainte de cursuri este un mod de a simti romaneste, nu sa auzim «Desteapta-te, romane» numai pe stadioane. Elevii ar trebui sa cunoasca versurile de la limba romana, nu cred ca nu-l stiu. Mie mi-ar face placere sa-l cint luni dimineata, cu elevii de la clasa a VI-a", ne-a spus Daniela Malinoiu, profesoara de istorie la Colegiul National "Unirea". Seful Inspectoratului Scolar, Danut Popoiu, se teme ca o astfel de initiativa ar avea efecte inverse, ducind la o banalizare a imnului national. "Personal, nu sint pentru asa ceva. Sa stii imnul tarii e una, tine de patriotismul fiecaruia, insa sa-l cinti in fiecare saptamina mi se pare deplasat. Mi-e teama sa nu trecem in extrema cealalta, sa ajungem sa ridem de imn, sa-l banalizam. Nu stiu care va fi reactia colegilor din scoli si a elevilor, insa nu cred ca le putem impune sa cinte cu sufletul. Elevilor s-ar putea sa le fie frica sa protesteze si unde se ajunge?", a afirmat inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu.

Daca initiativa legislativa va trece de Parlament, aceasta va fi o premiera, pentru ca in nici o alta tara nu se mai intimpla asa ceva in scoli.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.