Educație

5769 - Anul nou evreiesc

Doina Ganea
30 sep 2008 1244 vizualizări
Micuta comunitate evreiasca din Focsani sarbatoreste anul nou, Rosh Hashanah fiind celebrata de comunitatile evreiesti din toata lumea.

Anul nou evreiesc cade anul acesta la 30 septembrie si este anul 5769 conform calendarului ebraic. Acesta incepe cu Rosh Hashanah, care sarbatoreste aniversarea crearii lumii. Rosh Hashanah este considerata si Ziua Judecatii, deoarece in aceasta zi se hotaraste soarta fiecarui evreu pentru anul care urmeaza. Trecerea in Noul An Iudaic dureaza doua zile si consta in mai multe practici menite sa indrepte evreii catre o dare de seama pentru trecut si planuri de viitor, dar si pentru intoarcerea la Dumnezeu. Conform traditiei, Anul Nou trebuie serbat intr-un spirit de optimism. "Asta seara toata evreimea din lume sarbatoreste un an nou, respectiv anul 5769. Inceputul unui an este si sfirsitul anului care a trecut. In traditia noastra exista o urare de anul nou: "Fie ca un an cu blestemele lui sa se termine, fie ca un an cu binecuvintarile lui sa inceapa!" Rugaciunile mele si urarile pentru fiecare dintre d-voastra sint sa aveti o viata fericita, lunga si in pace. Sa fim inscrisi in cartea vietii", a transmis Zvi Ben Dov, liderul comunitatii de focsaneni din Israel, evreilor ramasi in orasul natal. De Rosh Hashanah, de pe mese nu lipseste mierea, ca aliment pe care poporul ales l-a mincat in timpurile biblice. Traditia spune ca, pentru un an dulce trebuie sa se manince mere si miere. Dar cel mai important obicei este suflatul din sofar, al carui sunet a atras atentia evreilor de-a lungul istoriei. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.