Educație

Sfintul Grigorie, Apostolul Armenilor

Valentin Muscă
30 sep 2008 707 vizualizări
Armenii din toata lumea il vor praznui azi pe sfintul protector si apostolul armenilor, Sfintul Grigorie Luminatorul

Acesta este personajul care a dat identitatea poporului armean, unul din primele popoare care au primit crestinismul ca religie de stat, inainte ca aceasta sa fie declarata religie de stat in Imperiul Roman de Teodosie Cel Mare. De origine persana, tinarul Grigorie a devenit crestin si a suferit in primii ani persecutiile. Dupa ce crestinismul a fost acceptat printre religiile Imperiului Roman, in 313, Grigorie a ajuns chiar Episcopul armenilor, postura in care l-a botezat si pe regele armenilor cu toata curtea sa. Din acel moment, in toata Armenia au fost zidite biserici, iar religia crestina a fost in tot cursul istoriei elementul care a asigurat unitatea armenilor de pretutindeni, mai ales atunci cind acestia au suferit persecutii din partea turcilor sau rusilor. Mai tirziu a fost creat un alfabet propriu, au fost traduse textele sfinte, iar centrul religios al armenilor s-a stabilit la Ecimiadzin, acolo unde se gaseste cel mai vechi edificiu religios, zidit intre 301 - 303. Din cauza persecutiilor, armenii au fost obligati inca din Evul Mediu sa-si paraseasca tara si sa formeze diaspore in toata lumea, inclusiv in Tarile Romane. In Vrancea, cea mai importanta diaspora a fost la Focsani, unde aveau trei biserici, o capela si doua scoli, iar cartierul din zona Garii pina la Ceasul Rau se numea Armenime. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.