Educație

Tudor Gheorghe a reinviat pe scena farmecul epocii interbelice

Mihaela Beșleagă
24 sep 2008 1260 vizualizări
Focsanenii au gustat din rafinamentul muzicii de odinioara, asezonat cu umorul subtil din repertoriul marelui artist, in spectacolul "Serenade din trecut - vechi refrene pe nedrept uitate din Domeniul Coroanei Segarcea"

"Sa incepem povestea din aceasta seara"¦", asa a debutat recitalul lui Tudor Gheorghe luni seara, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta". Timp de doua ore, artistul, cu o tinuta impecabila si cu flerul obisnuit, i-a transpus pe iubitorii muzicii de calitate intr-o alta lume, cea a Bucurestiului interbelic. Sub titlul "Serenade din trecut - vechi refrene pe nedrept uitate din Domeniul Coroanei Segarcea", maestrul a readus la viata muzica unei capitale cosmopolite de odinioara, dintr-o Romanie fermecatoare, o societate care cunostea o explozie a culturii sub toate formele, in contrast cu capitala haotica si a nonvalorilor de astazi. "Spectacolul din aceasta seara este o pledoarie pentru rafinamentul din perioada interbelica, un omagiu pentru gratia feminina, o incercare de a readuce in auz o muzica admirabila, pe nedrept uitata, un omagiu adus acestui tip de tango, pe care astazi nu il mai difuzeaza nici o discoteca din Romania", a marturisit publicului maestrul Tudor Gheorghe. Muzica lui Titi Botez, Jean Moscopol sau Cristian Vasile, serenade, tangouri, toate in orchestratia magistrala a dirijorului Marius Hristescu, au evocat pe scena focsaneana eternul feminin, in versuri precum "Gia, vino zglobie intre flori si de dor sa ma pierd". Amintiri dintr-o epoca pe nedrept uitata au fost readuse in amintirea publicului, cu "Zaraza" sau "Ionel, Ionelule", intr-un stil inconfundabil. Un moment cu adevarat emotionant si pentru public, dar si pentru maestru, a fost interpretarea unei melodii in amintirea bunului prieten Stefan Iordache, trecut in lumea umbrelor. In fata unei sali pline de iubitori ai muzicii, artistul a intretinut atmosfera cu povesti pline de spirit despre fiecare piesa in parte, dar si despre realitatea difuza care ne inconjoara, vazuta prin ochii unui fin observator al lumii. Tudor Gheorghe a prezis un desert cultural dupa "â„¢89 si de aceea, prin spectacolele sale, incearca sa recreeze oaze ale culturii din epoci trecute, pline de farmec, readucind la viata cintece patinate de timp. Un spectacol admirabil, un indemn la puritate si dragoste, pe care publicul, cucerit definitiv, l-a rasplatit cu aplauze necontenite, ale caror ecou se mai aude inca. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 13 ore, 38 minute, 25 secunde
Vreau sa va spun ca am fost si eu la acest spectacol-recital si a fost deosebit de frumos,ne-am adus aminte de acea muzica foarte buna care se asculta odinioara si de spectacolele care se organizat pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.