Educație

Caragiale si O scrisoare pierduta in... chineza

Iulia Crețu
23 sep 2008 997 vizualizări
Centrul de limbi straine isi va imbogati in curind fondul de carte cu volumele de la sediul central u biblioteca face apel la sponsori pentru amenajarea sediului de vis-a-vis de Parcul Nicolae Balcescu

Ce ati spune daca ati lasa limba engleza si studiul limbii olandeze pentru un curs de... chineza? Propunerea este facuta de bibliotecarii de la Centrul de limbi straine din Casa baron Capri a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" care au adus pentru studiu in aceasta vara doua volume in misterioasa limba orientala. Printre autorii romani de care chinezii s-au indragostit se numara Ion Luca Caragiale, scriitor pe care poporul cel mai numeros de pe planeta l-a descoperit in "O scrisoare pierduta". Volumul este tinut cu mindrie de bibliotecarul Anamaria Catanoiu, cea care are in grija Centrul de limbi straine, mai ales ca este adus de ea tocmai de la Beijing si poarta autograful traducatorului cu ochii oblici. Pina acum, din cite ne-a declarat bibliotecara, cartile in exotica limba a lui Confucius nu au fost cerute de nimeni pentru ca in Focsani nu se stie alfabetul chinez. Alaturi de Caragiale in chineza, pe raft se mai gaseste si o carte medicala ce trateaza subiectul operatiilor cu celule Stem. Oferta de carte in limba straina este variata, focsanenii avind la dispozitie mii de carti in engleza, franceza, italiana, spaniola, dar si olandeza, suedeza, turca sau greaca. Toate disponibile direct la raft, intr-un spatiu deschis. "Centrul se va extinde prin aducerea la raft si a volumelor de la sediul central. Este vorba de inca citeva mii de carti, numai in limbi straine, din domenii variate. Printre cele mai exotice limbi reprezentate in carti la noi in sediu se numara 2 volume in limba chineza. Avem Caragiale cu «O scrisoare pierduta», care beneficiaza de autograful traducatorului, o carte care s-a lansat la Ambasada Romaniei in Beijing si pe care am adus-o chiar noi, si o carte medicala ce trateaza operatiile cu celule Stem", ne-a declarat Anamaria Catanoiu. Succesul sectiei de limbi straine a fost unul nesperat pentru institutia cartii, iar la aranjarea sa au dat o mina de ajutor in special voluntarii din licee. Printre cei care munceau ieri pentru ca "scrisoarea pierduta" in chineza a lui Caragiale sa aiba un decor adecvat se numara Viorica Pricope, din clasa a XII-a, de la Liceul de Arte, cea care picta pe peretii unei camere chipuri de personaje din Orientul Indepartat. Biblioteca are insa nevoie si de sprijinul sponsorilor pentru a capata aspectul de sectie moderna. "Avem nevoie de sprijin financiar pentru ca mai avem multe de facut, ne-ar mai trebui mobilier pentru camera copiilor, echipament IT si simeze pentru decor. Acum ca a inceput scoala ne bazam si pe voluntari sa popularizam centrul. Vom incerca si o colaborare cu cei de la Inspectorat si ii asteptam pe profesori sa tina orele de limbi straine si de dirigentie la noi in sediu", ne-a mai spus Anamaria Catanoiu. Cei care doresc sa rasfoiasca volume in diferite limbi straine au la dispozitie programul urmator: luni-joi: 8.00-16.00 si vineri: 8.00-13.30. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.