Educație

Clasa 1969, in banci dupa 40 de ani

Iulia Crețu
22 sep 2008 1080 vizualizări
Pentru a citi catalogul, diriginta clasei a venit tocmai din Canada Promotia 1969 a Liceului din Dumitresti a revenit in banci dupa 40 de ani. In ciuda anilor trecuti peste elevi, dar si peste colegiul profesoral, odata reveniti in sala de curs, liceenii au retrait emotiile primelor ore, ale primelor testari, dar si amintirile legate de prima tigara fumata pe ascuns in toaleta, motiv pentru doamna diriginta sa isi mustruluiasca invataceii.

Sfirsitul de saptamina a adus o nesperata bucurie colegilor de banca de acum 40 de ani, dar mai ales profesorilor care, in acest moment, si-au vazut "copiii" oameni mari, realizati si carora le-au influentat in mod pozitiv drumul in viata. Reuniunea de clasa a generatiei 1969 Dumitresti a dat prilejul vechilor colegi sa se revada, multi pentru prima data dupa patru decenii, dar si sa puna o floare la capatiiul dascalilor care nu mai sint printre noi. Ziua s-a incheiat cu o seara dansanta, prilej cu care oamenii maturi de acum si-au amintit de muzica anilor adolescentei. Toate petrecute sub ochii plini de lacrimi ai dirigintei de atunci, Virginia Toma, cea care a trecut oceanul din Canada pentru a le spune copiilor sai ca ii are in minte si suflet tineri ca in acei ani, generatia 1969 fiindu-i mereu aproape printr-o fotografie facuta la final de clasa a XII-a. "Daca ar fi sa le mai predau inca o data as relua «Moartea caprioarei» sau «Un om necajit». Ii tin minte cum erau atunci, pe unii i-am recunoscut, sint ca si copiii mei. Mi-au fost foarte dragi si o clasa de exceptie. Ii tin in suflet si ii am aproape printr-o fotografie de sfirsit de liceu", a povestit printre lacrimi diriginta si profesoara de limba romana, Virginia Toma. Aceleasi cuvinte de lauda la adresa clasei de liceeni din 1969 le-a avut si directorul de pe atunci al Liceului Dumitresti, Neculai Giurca. "Copiii au provenit dintr-un mediu bun si era normal sa ajunga oameni de baza. Chiar daca cei mai multi proveneau din familii sarace, au fost atrasi de carte, toti si-au continuat cursurile dupa terminarea liceului", ne-a spus si Neculai Giurca. Reuniunea de clasa din acest septembrie, revedere care a creat noi legaturi si a continuat prietenii din adolescenta, i-a facut pe liceenii de acum 40 de ani sa isi promita sa isi reia locul in banci si peste doi ani. Pina atunci, glasul doamnei diriginte care citeste din Goga ramine amintirea cea mai de pret in clasa micuta de liceu, sala unde pentru generatia 1969 inima a batut mai tare in acest septembrie 2008. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 9 ore, 59 minute, 32 secunde
Un vis frumos s-a implinit, revederea dupa 40 de ani cu, diriginta Virginia Toma, profesorii si colegii. Pentru cateva ore am simtit bucuria si farfumul salii de clasa a anilor de liceu. Apreciez citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.