Educație

Biserica de lemn din Viisoara a fost abandonata

Valentin Muscă
19 sep 2008 1532 vizualizări
Este cel mai vechi lacas de rugaciune, ridicat de staretul Dositei la Manastirea Trotusanu Pe drumul care leaga Paunestii cu Anghelestii Vornicilor se afla cea mai veche biserica a Manastirii Trotusanu.

Construita in primii ani ai veacului al XVIII-lea de staretul Dositei de la Brazi - Trotusanu fiind metoc al Manastirii Brazi - biserica de lemn Izvorul Tamaduirii a fost trasportata in 1858 in cimitirul din satul Viisoara, acolo un de se afla si astazi. Pe locul acesteia, la Trotusanu, a fost ridicata o biserica de caramida, cu hramul Sfintul Nicolae. Totusi, monahii au continuat sa tina ca hram al Manastirii, ziua de Izvorul Tamaduirii. Sfinta Masa se gaseste inca pe locul unde a functionat biserica de lemn intre 1809-1858. O data transferata in acest cimitir din comuna Paunesti, biserica a fost practic abandonata, fiind folosita doar ca paraclis pentru prohodirea celor morti. Cu toate acestea, la aproape 200 de ani de la constructia sa, biserica poseda o importanta zestre picturala la interior si sculpturi de o frumusete rara. Din nefericire, biserica de lemn Izvorul Tamaduirii zace in mijlocul unui cimitir vechi si el de trei secole, cu aceste comori la discretia oricui, pina in ziua cind peste inventarul aflat in biserica va cadea unul din traficantii de obiecte bisericesti. Politicienii zidesc catedrale in mijlocul oraselor pentru a impresiona masele de alegatori, iar comorile spirituale ale Vrancei se duc pe zi ce trece si nici macar oamenii Bisericii nu mai sint sensibili la acest lucru. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 12 ore, 45 minute, 50 secunde
Dle ziarist, nu vine nimeni sa fure icoanele. preotii le vand. Ei sunt traficanti. Sunt pline apartamentele noilor imbogatiti din Focsani nu icoane vechi, vandute de preoti. Cunosc un nabab local care citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 45 minute, 50 secunde
Vroaiam sa mai spun ca nimeni nu a luat nici o masura. Citesc mereu prin Ziarul de Vrancea declaratii ale lui Puiu Siru, dar nu a avut curajul sa deschida o ancheta de furt din patrimoniu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.