Educație

Bobocii lipsesc de la apelul scolilor

Camelia Stănilă
6 iun 2005 622 vizualizări
Pina la aceasta data, au fost inscrisi copii pe 86% din locuri in clasa intii. Multe scoli mai trebuie sa-si completeze clasele, mai ales la step-by-step.

La aceasta data, doar citeva scoli si-au completat numarul de locuri propus in planul de scolarizare pentru clasele I. Din datele existente la Inspectoratul Scolar, doar 86% din locuri au fost ocupate, la nivelul judetului. In acest an, in planul de scolarizare au fost aprobate 4.174 de locuri in clasele intii, insa pina acum doar 3.590 de elevi au dosarele depuse in unitatile de invatamint. Desi directorii scolilor din oras spun ca au completat majoritatea claselor propuse, statistica de la ISJ arata ca doar 84,6% din locuri au fost ocupate (580 din 685 de locuri aprobate in planul de scolarizare). Maria Dulgheru, inspectorul pentru invatamint primar, pune nerealizarea claselor si incetineala cu care au reactionat parintii fata de termenul limita impus de Ministerul Educatiei (11 mai) pe seama nehotaririi de a-si da copii la scoala la 6 sau 7 ani. "In rural, oamenii au ramas cu obisnuinta ca trebuie sa-si duca copii la scoala la 1 septembrie, insa aici se cunoaste, in general, numarul celor care trebuie sa intre in clasa intii. Nici in oras nu cred ca vor exista probleme anul acesta, se vor face clasele, dar multi parinti nu s-au decis inca daca sa-si dea sau nu copii de 6 ani la scoala. Multi s-au inscris la invatatori, insa nu au adus dosarele", a afirmat inspectorul scolar Maria Dulgheru.


Clase incomplete din cauza dezinteresului si migratiei in Italia

Programul incarcat al parintilor, dar si dezinteresul fata de aceasta problema, alaturi de scaderea populatiei scolare, este un alt motiv al necompletarii claselor la nivelul orasului. Desi multi directori de scoala nu o recunosc (de altfel, unii nici nu au respectat termenele de raportare a inscrisilor catre Inspectoratul Scolar), situatia inscrierilor nu s-a imbunatatit considerabil fata de acum doua luni. Managerii spun ca o influenta foarte mare o are si migratia populatiei catre Italia, multi parinti asteptind luna august pentru a-si clarifica situatia. Iar cele mai afectate sint scolile mici, din anumite cartiere ale Focsaniului. Cifra inscrisilor mai poate suferi modificari si din cauza ca pina la 1 septembrie unii parinti s-ar putea razgindi in privinta scolii pe care o vor urma copiii lor. Directorii se pling ca unii parinti isi inscriu copiii chiar la doua scoli odata, ceea ce da peste cap planurile unitatilor de invatamint. "S-a intimplat ca parintii sa recunoasca ca si-au inscris copiii la doua scoli, ca la final sa nu-i duca la nici una din aceasta. Citeodata nu vor sa-i inscrie decit la o anumita invatatoare, in caz contrar ii duc in alta parte. De aceea, unele clase sint mai aglomerate, iar altele nu", ne-a spus Elena Lemnaru, directorul Scolii "Stefan cel Mare". Managerii scolilor generale sint, astfel, pusi in situatia de a nu putea refuza anumite inscrieri, cu toate ca unele clase sint supraaglomerate. In plus, inscrierile se fac si de teama ca unii parinti se vor mai razgindi pe parcurs.

Scolile "Stefan cel Mare", "Duiliu Zamfirescu", "Anghel Saligny" si "Ion Basgan" stau cel mai bine la numarul de inscrieri in clasa intii. La Scoala nr. 9 se vor constitui cele mai multe clase I, respectiv 7, pentru care sint 156 de inscrieri pina la aceasta data. Insa chiar si aici mai sint locuri la step-by-step. Aproape 100 de inscrisi sint si la Scoala nr. 10 "Duiliu Zamfirescu", in aceeasi situatie fiind si Scoala "Ion Basgan".


Prima clasa "Step by Step" la Scoala "Nicolae Iorga"


Incepind cu anul scolar 2005-2006, la Scoala "Nicoale Iorga" din Focsani va functiona o clasa tip "Step by Step". Aceasta va avea un efectiv de elevi cuprins intre 15 si 20 de locuri, in functie de cererea venita din partea parintilor. Copiii vor fi instruiti de doua invatatoare, Sorina Trofin si Geta Voicu, care au urmat cursuri

speciale de calificare pentru invatamintul de tip "Step by Step". Micutii vor beneficia, in cadrul programului de opt ore, si de cursuri optionale de limba engleza si de informatica, dar si de directa atentie a dascalilor. "Zona Cartierului Sud are nevoie de asemenea forme de invatamint pentru ca parintii sint foarte ocupati, multi lucreaza de dimineata pina seara si nu au timp suficient pentru educatia si supravegherea copiilor. Prin aceasta clasa de tip «Step by Step» dorim sa inlocuim activitatea instructiv-educationala pe

care ar oferi-o familia. Clasa va beneficia si de un optional de informatica si unul de limba engleza", ne-a spus Vasilica Sava, directoarea Scolii "Nicolae Iorga".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.