Educație

Prea multe scoli cu personalitate juridica

Camelia Stănilă
17 sep 2008 1507 vizualizări
Sumele pentru investitii si dotari vor fi date iar pe mina centrelor bugetare O parte din directorii de scoli sint amenintati ca ramin fara scaun, in urma unei noi organizari a retelei scolare.

Masura a fost anuntata chiar de inspectorul general Iordache Bostan, care a primit indicatii in acest sens de la sefii din Ministerul Educatiei. Se pare ca motivul este legat de gestionarea greoaie a banilor pentru investitii, intentia fiind de a se reveni la administrarea acestora prin centre bugetare. "Vom avea in vedere reconsiderarea statutului juridic al unor unitati, pentru ca exista destul de multe care nu au contabilitate, nu au un cont in banca, secretariat... Dorim sa eliminam aceasta situatie si sa revenim la centrele bugetare, este o sarcina trasata de la Minister sa reducem numarul unitatilor cu personalitate juridica. De exemplu, daca in momentul actual un contabil deserveste mai multe unitati, insa are cartea de munca la una singura, de acum va avea norma impartita pentru ca fiecare scoala sa poata sa opereze independent din punct de vedere financiar. Vom solicita si parerea primariilor atunci cind vom reorganiza reteaua scolara. Iar asta inseamna ca vor disparea si posturi de directori", a precizat seful Inspectoratului Scolar, Iordache Bostan. Legat de centrele bugetare, directorul Gradinitei nr. 18, Laura Marginean, a ridicat o problema controlului financiar preventiv propriu, solicitindu-le o solutie celor din ISJ. "Sintem obligati sa incalcam practic legea, care interzice ca persoana care efectueaza operatiuni contabile sa faca si controlul financiar propriu. Ar trebui sa existe un contabil sef pentru unitatile prescolare. Noi directorii nu avem cunostintele necesare pentru a face acest control, insa raspundem pentru tot ce semnam. Raspunderea nu se deleaga", a sustinut Laura Marginean, in prezenta tuturor directorilor reuniti la ISJ. Iordache Bostan a incercat sa o linisteasca putin pe Laura Marginean, spunind, mai in gluma, mai in serios: "Si eu patesc la fel, dar...semnez". Sefii invatamintului vrincean au recunoscut totusi ca exista deficiente la acest capitol, dar spun ca nicaieri nu este reglementata problema. Ei au cerut timp pentru a se consulta si cu reprezentantii MECT, inainte de a relua discutia. (C. STANILA)


Gradinitele au prelungit fortat vacanta copiilor


Nu toti prichindeii de gradinita au inceput cursurile pe 15 septembrie, cum ar fi normal. In mai multe cazuri vacanta micutilor a fost prelungita fortat, igienizarile fiind inca in derulare in unele unitati. Spre disperarea parintilor, care au fost asigurati ca micutilor li se vor gasi locuri la program prelungit, asa cum au solicitat, lucrurile nu stau chiar asa. Nici macar toate grupele aprobate de Inspectoratul Scolar nu au putut incepe la timp, lucrarile de amenajare a salilor fiind inca in curs. Acesta este cazul celor doua grupe de la Gradinita 15, care ar trebui sa se mute la Scoala nr. 7. Termenul anuntat de Inspectoratul Scolar este 1 octombrie, insa acesta este pus sub semnul intrebarii. Lucrarile la cele doua sali nici nu au inceput, si din lipsa de fonduri. Sefii ISJ asteapta in aceasta saptamina banii alocati prin ultima Hotarire de Guvern, emisa in urma cu trei saptamini. Si parintii care au copii in alte gradinite s-au trezit in prima zi a anului scolar ca sint intorsi din drum, nefiind inca pregatite toate conditiile pentru derularea programului. Acestia sint ceva mai fericiti, aminarea fiind de doar citeva zile. Sint insa si parinti care s-au trezit ca, desi si-au inscris micutii din timp, la 15 septembrie au primit vestea ca nu mai sint locuri la program prelungit, cum s-a intimplat la Gradinita nr. 13. Cum alte spatii nu mai sint, inspectorii se gindesc la posibilitatea maririi numarului de copii la o grupa. Si la clasele I s-au inregistrat mult mai multe solicitari, odata cu revenirea vrincenilor de peste hotare. In acest an, numarul copiilor reinscrisi in unitatile de invatamint vrincene l-a depasit pe cel al elevilor plecati. (C. STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.