Educație

Primul clopotel a sunat ieri si pentru politicieni

Ziarul de Vrancea
16 sep 2008 1978 vizualizări
Copiii au spus ieri "prezent" in toate scolile vrincene u politicienii au profitat si ei de inceperea anului scolar, fiind prezenti in colegiile in care candideaza la alegerile din aceasta toamna u in Focsani, aproape toate festivitatile de deschidere s-au mutat in salile de sport din cauza frigului u in multe unitati elevii au fost intimpinati cu clase si grupuri sanitare reabilitate, mobilier nou si alte dotari, dar in altele copiii nu prea au fost incintati de ce au gasit u la Balta Ratei s-a inaugurat ieri o scoala noua, pentru circa 30 de prichindei

Primul clopotel a sunat din nou pe 15 septembrie, astfel ca micutii elevi si prescolari s-au prezentat cu mic cu mare in unitatile de invatamint pentru a-si reintilni colegii si profesorii, dar si "¦ politicienii care vor candida la alegerile din toamna. Si bobocii s-au pregatit cu multa emotie pentru prima zi de scoala, fiind prezenti la festivitatile pregatite in fiecare unitate, alaturi de parinti si bunici. Fie ca au venit in uniforme, la costum sau in tinute mai lejere, tinerii au spus "prezent" in mai toate scolile. Din cauza frigului, in acest an festivitatile de deschidere s-au redus la minimum. Elevii s-au grupat in careu sau in salile de clasa si au ascultat slujbele preotilor, cuvintele de inceput ale directorilor si ale oficialitatilor prezente, "presarate" cu urari pentru obtinerea de rezultate bune la invatatura. Ca de obicei, scolarii au fost anuntati de noile dotari care-i asteapta in clase, pe care dascalii spera sa le mentina cit mai mult timp posibil. Si politicienii au profitat de deschiderea anului scolar, fiind prezenti in mult mai multe comunitati din mediul rural, aflate de altfel in colegiile unde candideaza. Acestia au facut act de prezenta pentru a-i lauda pe copii si profesori, de fata cu parintii.


In Focsani, festivitatile de deschidere a noului an scolar au inceput la Scoala "Nicolae Iorga" din Sud. Atmosfera a fost incarcata de emotii. Copiii au venit imbracati frumos, cu flori si cadouri pentru cadrele didactice, pentru a-si arata nerabdarea de a incepe cursurile. In debutul festivitatii, care a avut loc in sala de sport, parintele Ioan Stan a oficiat o slujba religioasa, ascultata cu atentie de cei mici. Alaturi de directorul Ioana Sirbu au fost prezenti deputatul George Baesu si inspectorul general adjunct Emil Onea. "Aceasta e scoala nr. 1 in sufletul meu. Sper ca impreuna cu colectivul didactic, parintii si elevii, aceasta sa ajunga nr. 1 in Focsani. Va urez sa fiti frumosi, cuminti si sa luati de aici exact ce trebuie, dar mai ales invatatura. Va doresc sa fiti mindria parintilor vostri", i-a indemnat pe copii deputatul George Baesu. La Colegiul National "Al. I. Cuza", festivitatea a inceput tot dupa ora 8.00, insa elevii au fost tinuti in curte, pentru a asculta in frig discursurile oficialitatilor. Alaturi de primarul Decebal Bacinschi si-au facut aparitia subprefectul Ion Oprea, inspectorul general Iordache Bostan si deputatul Nini Sapunaru. "Imi doresc ca elevii mei sa fie la fel de buni ca pina acum. Am cistigat multe premii, printre care locul 1 la concursul «Debate»", a afirmat directorul Aurelia Neagu, care in acest an va avea in grija circa 900 de elevi. Seful ISJ a preferat apoi sa paraseasca Focsaniul, astfel ca a plecat in judet, ajungind la Dumitresti alaturi de seful sau de partid, deputatul Nini Sapunaru, in colegiul in care candideaza. Primarul Decebal Bacinschi a facut un tur de forta, ajungind si la Colegiul Unirea, Liceul Pedagogic, unde a fost prezent si prefectul Dragos Mircea, dar si la Colegiul Economic. "Eu imi amintesc cu mare placere de dascalii mei care m-au indrumat. Va doresc un inceput de an bun si un parcurs fructuos al scolii", le-a spus prefectul Dragos Mircea elevilor de la Pedagogic. Directorul Carmina Corbeanu le-a prezentat clasele bobocilor si a mentionat si imbunatatirile care au fost aduse unitatii: bai renovate, ferestre termopan si, nu in ultimul rind, repararea instalatiilor sanitare si termice.


Fostii elevi, alaturi de boboci


La Colegiul Unirea, festivitatea a fost precedata de o scurta slujba religoasa, iar discursurile au fost cit se poate de succinte. "Sint convins ca ati asteptat acest moment al inceputului de an scolar, cum sint convins ca la final Primaria ii va premia pe multi dintre voi, pentru bunele rezultate obtinute", a spus edilul Decebal Bacinschi. Reprezentul Jandarmeriei a incercat sa dea si citeva sfaturi elevilor, insa acestia au fost mai curiosi sa-si cunosca noii profesori si colegi sau sa povesteasca peripetiile din vacanta. De remarcat ca alaturi de tinerii uniristi au fost prezenti si multi dintre absolventi. Oana Bucsa, presedinte al Consiliului Elevilor pina la finele anului scolar trecut, le-a transmis un mesaj simplu si sincer colegilor mai mici. "Bucurati-va de momentele petrecute aici. Unirea este un liceu din care veti pleca cu amintiri frumoase si unde veti realiza lucruri mari", a spus absolventa. Fostii elevi ai liceului si-au facut aparitia in numar mare si la Colegiul Economic, pentru a aduce fostilor profesori vestea ca au fost admisi la diverse facultati. Directorul Radu Stefan a dat asigurari ca scoala este pregatita sa-i primeasca pe elevi, indemnuri fiind adresate in special celor 220 de elevi de clasa a IX-a. Acestia au aflat de lucrarile de renovare facute in aceasta vara pentru a spori confortul salilor de clasa. "Va asteptam cu material didactic si mobilier nou, pentru care Ministerul Educatiei a alocat 45 mii lei, dar si cu instalatia de incalzire pusa la punct, cu parchet nou, Primaria sprijinindu-ne cu 80 mii lei. Important este ca aceste lucruri sa fie pastrate, imbogatite, pentru ca de la an la an scoala sa devina mai frumoasa. Ne mindrim si cu baza noastra de practica pentru alimentatie publica si turism, la care am inceput lucrarile. Este o investitie unica in tara, care va aduce si venituri scolii", a aratat directorul Radu Stefan.


Doua noi colegii in Vrancea


Un motiv in plus de bucurie au avut elevii din doua grupuri scolare, unul fiind cel de Constructii Montaj Focsani, care recent a devenit Colegiul Tehnic "Ion Mincu". Si liceenii de la "Gh. Bals" Adjud au primit vestea ca isi incep cursurile intr-o unitate care a primit statutul de colegiu. Chiar daca vremea nu a fost de partea elevilor si a dascalilor din Adjud, acestia s-au incapatinat sa sfideze picaturile de ploaie si sa urmeze traditia de a incepe anul in curtea scolii. Festivitatea a fost una clasica pentru toate unitatile din municipiu, cu deosebirea ca anul acesta au spus "prezent" si citiva politicieni. La Adjud au putut fi vazuti consilierul judetean Nicu Mazere si primarul din Homocea, Neculai Ionescu, care aspira la functiile de senator sau deputat in zona de nord a judetului. Cei doi au participat la deschiderea anului scolar de la Liceul Teoretic "Emil Botta", unde au facut citeva urari tinerilor. Scolile din Adjud si-au deschis portile oferind mobilier si laboratoare noi copiilor. Acelasi lucru se poate spune si despre Liceul Teoretic Odobesti si Scoala Unirea, ale caror reabilitari s-au incheiat.


La Balta Ratei, copiii s-au mirat ca au apa calda


Cei circa 30 de elevi si prescolari din satul Balta Ratei, comuna Vinatori, au fost primiti ieri in noul local al scolii, ridicat in ultimul an chiar linga vechiul imobil, ce nu mai putea oferi conditii optime studiului. Salile noi, frumos aranjate, grupurile sanitare facute ca la carte, inclusiv pentru persoane cu handicap, apa calda din scoala si dozatorul de apa pus la dispozitia micutilor pe hol i-a incintat pe toti. Investitia de peste 400 mii lei a fost inaugurata in prezenta directorului coordonator Mariana Dascalu, a primarului Gheorghe Macovei, viceprimarului Ionel Lupu, constructorului Ion Titoiu, prefectului Dragos Mircea si a inspectorului general adjunct Emil Onea. Dupa o slujba religioasa si citeva sfaturi de la preotul satului, oficialitatile au apreciat calitatea constructiei si i-au indemnat pe copii sa invete carte, pentru a putea deveni "oameni". "Mai avem multe de facut aici, pornind de la gardul imprejmuitor, un teren de sport si reabilitarea vechii scoli, pentru a face o sala de spectacole, un punct farmaceutic si de consultatii. Azi am inaugurat si un telecentru, unde aveti la dispozitie telefon, fax, internet si tot ce va trebuie. Speram sa punem si asfalt la Balta Ratei, pentru ca este o zona sanatoasa, unde am putea atrage investitii", a spus primarul Gheorghe Macovei. Cei prezenti la inaugurare au remarcat bucuria copiilor atunci cind au descoperit toaletele si apa calda, lucru pe care majoritatea nu il au acasa. La sugestia preotului, primarul a spus ca se gindeste sa doteze scoala si cu o cabina de dus, pe care elevii ar putea-o folosi macar dupa orele de sport. Si in alte scoli din judet bucuria inceputului de an scolar a fost la fel de mare, dascalii pregatind momente speciale. La Scoala nr. 4 Paunesti, micutii au pregatit cintece si poezii pentru a-i incinta pe parinti si invitati. Cele mai mari emotii le-au avut bobocii de clasa I, care si-au facut debutul de scolari trecind printr-o simbolica "Poarta a cunoasterii", dupa cum a mentionat invatatorul Antofi Leu. (C. STANILA, I. OANCEA, A. M. CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.