Educație

Inceputul de an scolar scutura buzunarele parintilor

Camelia Stănilă
13 sep 2008 1529 vizualizări
marea zarva prin magazine, in cautare de rechizite si obiecte de imbracaminte pentru elevi, a demarat de citeva saptamini u parintii cheltuie chiar si un salariu pentru a le face mofturi copiilor, mai ales prichindeilor de clasele I-IV

Luna septembrie a reprezentat, in fiecare an, "febra" pregatirilor pentru primul clopotel. Zarva prin magazine, in cautare de rechizite, ghiozdane, uniforme sau alte obiecte de imbracaminte, a demarat de ceva timp si va continua pina cel putin la sfirsitul lunii. Cum pregatirile pentru 15 septembrie inseamna si cheltuieli substantiale pentru parinti, acestia au incercat sa cumpere din timp cele trebuitoare scolii, mai ales ca pentru anumite rechizite trebuie sa astepte si cererile exprese ale educatoarelor si invatatorilor. De altfel, pentru cei mici bugetul alocat de familie este de regula ceva mai mare, fiind nevoie si de uniforme, ghiozdane si alte lucruri la care micutii rivnesc. Daca parintii privesc situatia din perspectiva cheltuielilor, ce ajung si la un salariu intreg, elevii considera inceputul de an scolar o ocazie potrivita pentru a-i convinge pe adulti de necesitatea imbogatirii garderobei sau de inlocuirea vechilor haine si ghiozdane, uzate si iesite din tendintele modei. Magazinele de profil inregistreaza astfel o crestere a vinzarilor, mai ales ca unele fac si promotii, care dureaza de obicei pina la 15 octombrie. "Stocurile le avem pregatite din iulie. Preturile sint aproximativ aceleasi cu cele de anul trecut, doar ce este aparut nou este mai scump. In special cei mici au preferinte deosebite la ghiozdane, cu imagini din desene animate, iar parintii le satisfac aceste gusturi. Perioada mai aglomerata la cumpararea rechizitelor este intre 10 si 20 septembrie", a detaliat Georgeta Drilea, vinzatoare intr-una din librariile din Focsani. Dupa cum bine se stie, pentru "boboci" cheltuielile sint cele mai mari. Daca la ceilalti ghiozdanul, penarul si unele rechizite ramase de anul trecut mai pot fi folosite, parintii care isi trimit copiii in clasa I trebuie sa le cumpere toata gama. O lista minima de rechizite pentru scoala ar cuprinde: un ghizodan, un penar, pixuri si creioane, o ascutitoare, rigle, un compas, acuarele, pensule si, desigur, multe caiete pentru toate materiile de anul acesta.


Ghiozdanul cu Barbie, Rebelde si Harry Potter, la mare cautare


Pretul unui ghiozdan pentru cei mici variaza de la o firma la alta, cel mai ieftin putind fi cumparat la 12 lei. Problema este alta: copiii isi doresc gentute cu personajele lor preferate, ceea ce costa in plus. Pentru fetite, imprimeurile cu papusile Barbie sint cele mai cautate. Un astfel de ghiozdan porneste de la 79,90 de lei si poate ajunge pina la 130 sau chiar mai mult, in functie de accesoriile incluse. Au aparut si ghiozdane care contin si penar si portofel, in aceesi culoare sau cu aceleasi personaje imprimate. Pentru baieti, magazinele ofera ghiozdane cu Harry Potter, cu Batman, Spiderman, Power Rangers si multe altele. La capitolul caietelor se pare ca mai cautate sint acum cele cu fotbalisti, cu animale si cele cu diferite formatii de muzica, in special Rebelde, Shakira sau Britney Spears. "Am primit rechizite pentru toate buzunarele. Exista foarte multe oferte care avantajeaza clientii, iar produsele sint de buna calitate. Deja parintii au inceput sa vina cu scolarii la cumparaturi" ne-a spus Cristina Ichim, vinzatoarea librariei Diverta. Daca tragem linie, valoarea rechizitelor de baza pentru clasa I se ridica lejer la 150 lei, fara prea multe mofturi din partea micutilor. Nici parintii liceenilor de clasele XI - XII nu sint scutiti de cheltuieli, in conditiile in care nici manualele acestora nu mai sint gratuite.


Uniforme"¦ da sau nu?


Uniformele reprezinta o alta cheltuiala pe care parintii trebuie sa o suporte la inceputul anului scolar, chiar daca nu toate unitatile impun o tinuta obligatorie. La clasele mici, dar si la gimnaziu sau liceu mai exista uniforme personalizate, caz in care achizitia se face prin scoala. Chiar daca nu este impusa, parintii cu venituri modeste prefera sa cumpere un lucru de calitate, care sa reziste in timp. "Nu mai sint la moda uniformele clasice, parintii cauta ceva mai modern. De obicei se cumpara numai o uniforma si mai multe camasi, asta daca li se cere la scoala. Modelul de uniforme cu sortulete cadrilate nu prea mai e folosit, majoritatea scolilor aleg costumul format din sacou, fustita bleumarin si camasa alba pentru fete, si sacou, pantalon si camasa alba pentru baieti. Aceasta uniforma este mai practica si mai cautata", ne-a spus Felicia Nedelcu, vinzatoare intr-un magazin de pe bulevardul Unirii. Preturile nu sint insa deloc de neglijat, pornind de la 120 si ajungind chiar la circa 300 lei. Dupa cum au constatat in magazine, tinutele pentru baieti "scutura" mai serios buzunarele parintilor. (Alina MELNIC)


CASETA:

Preturile rechizitelor si uniformelor:


Caiet Tip I si II: 0.49 lei

Caiet A5, 48 file: 0.59 lei

Caiet A4, 60 file: 1.59 lei

Caiet mecanic: 11.90 lei

Penar neechipata: 4.90 "" 34.90 lei

Penar echipat : 35 lei

Orar scolar : 0.69 lei

Set culori: 3.90 lei "" 1.90 lei

Acuarele: 2.19 lei "" 8.90 lei

Bloc de desen: 3.30 "" 11.50 lei

Coperte de plastic: 0.90 lei - 5 lei

Stilou: 5.50 lei - 35 lei

Cerneala : 2 lei "" 4.5 lei

Ascutitoare: 0.90 lei "" 4.90 lei

Radiera: 0.70 lei "" 2.90 lei

Rigla: 1.90 lei

Set pensule: 1.90 lei "" 3.90 de lei

Numaratoare: 7 lei

Plastilina: 2.90 lei "" 4.88 lei

Set geometrie 5 accesorii: 2.90 lei

Compas plastic cu creion: 0.90 lei

Betisoare de numarat: 1.6 lei


Sacou si fusta : 120 lei

Camasa alba fete : 30 lei - 36 lei

Sacou si pantaloni baieti : 85 lei - 130 lei

Camasa baieti : 12 lei - 16 lei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.