Educație

Sindicalistii ameninta cu proteste pe 15 septembrie

Camelia Stănilă
9 sep 2008 1016 vizualizări
Inceputul de an scolar ar putea fi boicotat daca deputatii nu vor discuta urgent proiectul privind majorarea salariilor in invatamint u initiativa FEN este sustinuta si de FSLI, desi nu s-a facut vreo consultare cu liderii din teritoriu

Inceputul de an scolar ar putea fi boicotat de sindicalisti, daca proiectul de majorare cu circa 50% a salariilor din invatamint nu va fi discutat de urgenta de Camera Deputatilor. Cresterea salariilor de la 1 octombrie este considerata prioritara pentru personalul din invatamint, astfel ca sindicalistii s-au declarat dispusi sa deschida conflictul de munca. Initiativa unui protest apartine Federatiei Educatiei Nationale, insa este sustinuta de alte doua confederatii sindicale, printre care si FSLI. Aceasta cu toate ca membrii din teritoriu nu au fost consultati cu privire la angajarea intr-o forma de protest, care ar putea ajunge chiar la greva generala. "Deocamdata nu stim nimic oficial, insa va trebui sa discutam si cu colegii nostri din teritoriu", ne-a spus ieri Constantin Grigore, presedintele Sindicatului Liber din Invatamint Vrancea. De mentionat ca initiativa de majorare cu 50% a salariilor profesorilor apartine unor senatori si deputati ai PSD, proiectul fiind depus la Camera Deputatilor in noiembrie anul trecut. Acesta a trecut de Senat in aprilie, insa Guvernul s-a opus pe motiv ca majorarea este prea mare, efortul bugetar ajungind la 1% din PIB. Daca dascalii vor obtine majorarea ceruta, salariul mediu din invatamint va ajunge la aproximativ 1.800 de lei net. La ora actuala, un invatator cu studii medii si definitivat are un salariu de 627 lei net pe luna, un profesor debutant cu studii superioare 691 lei net, iar un profesor cu studii superioare si grad didactic I cistiga ceva mai mult decit salariul mediu pe economie. Liderul FEN, Catalin Croitoru, a trimis ieri o scrisoare deschisa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prin care precizeaza ca va demara si o campanie de informare a membrilor de sindicat, cu privire la drepturile lor. Acesta a acuzat partidul ca guvernamint ca a pornit o "vinatoare prin scoli", in sensul ca directorii care nu sint membri PNL se trezesc cu controale si li se cere demisia. O asemenea acuzatie ar putea stirni controverse in Vrancea, unde invatamintul este condus de liberali, desi cazurile in care s-au inlocuit directori de scoli au fost ceva mai rare. O actiune de protest in prima zi de scoala nu ar mai da ocazia politicienilor si autoritatilor sa vina cu tot felul de promisiuni in fata elevilor, lucru pe care il au cu siguranta in vedere in contextul apropiatelor alegeri parlamentare. Si in urma cu doi ani, anul scolar a inceput cu un protest similar din partea dascalilor. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.