Educație

Retrospectiva Vasile Pascu

Valentin Muscă
4 sep 2008 1421 vizualizări
Este unul din cei mai importanti pictori bisericesti din Romania veacului trecut u a pictat pe schelele la peste o suta de lacasuri de cult u cu toate acestea, la Focsani este un mare necunoscut

Cel mai prolific pictor bisericesc din secolul trecut, focsaneanul Vasile Pascu, va fi omagiat postmortem la Galeriile de Arta Hidalgo din Focsani. La 3 decenii de la trecerea in lumea celor drepti, pictorul Vasile Pascu este, in sfirsit, cinstit asa cum se cuvine. Si nu de institutiile de cultura din Focsani, care au cu totul alte probleme decit promovarea valorilor culturale vrincene. "Ideea acestei expozitii a venit din partea nepotului acestuia, dl. Adrian Munteanu. Astfel am descoperit un pictor care merita o retrospectiva asa cum organizam intre 4 si 20 septembrie la Galeriile Hidalgo. Vom expune 31 de pinze, din care 28 acuarele si trei uleiuri, printre acestea un autoportret", ne-a spus Rodi Erna Guzu, directoarea Galeriilor Hidalgo si organizatoarea evenimentului. La vernisaj vor vorbi prieteni si cei apropiati ai pictorului, membrii ai familiei, dar va fi citit si un emotionant mesaj din partea criticului de arta Valentin Ciuca. "Daca privim lista lucrarilor realizate la bisericile din zona Moldovei si nu numai, daca privim fresca mozaicata de la Biserica Sfintul Nicolae din Iasi, icoana Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, pictura de la Sihastria, identificam un artist cu aplicatie reala pentru vechile erminii, interpretate in registru stilistic personal, dar ramase consecvent in spatiul canoanelor validate in timp. Pentru idealurile sale politice a fost condamnat pe nedrept. Opera insa ii supravietuieste si initiativa familiei, coroborata cu generozitatea Galeriei Hidalgo, avem sansa unei morale restituiri al carei continut poate spori zestrea de valori a artelor din Moldova", scrie in cuvintul trimis de criticul Valentin Ciuca pentru vernisajul de astazi. Ucenic al pictorului Octav Bancila, Vasile Pascu a intrat in lumea picturii bisericesti in 1940, stabilindu-se la Focsani pe care nu l-a mai parasit decit in 1978, cind a plecat dincolo. Asa cum ne-a declarat fiica acestuia, pictorita Elena Birhala, Vasile Pascu era acasa, alaturi de cei dragi, doar de Sfintele Pasti si de Nasterea Domnului. In rest, era pe schele bisericilor, impodobind peretii acestora cu ingeri si sfinti. Vernisajul va avea loc la orele 18, iar cei care doresc sa descopere lumea culorilor pictorului Vasile Pascu, pot inchide telefoanele mobile pentru citeva minute si participa la aceasta adevarata restitutio morala, de care Vasile Pascu avea nevoie. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.