Educație

Doua profesoare, la cutite pentru un post

Camelia Stănilă
1 sep 2008 1672 vizualizări
Inspectorii abia au reusit sa repartizeze doua treimi din catedre, dar simbata s-au mai gasit doritori, in a doua specialitate u posturile eliberate prin concedii de cresterea a copilului vor intra din aceasta saptamina in repartitie

Inspectorii scolari s-au intilnit iarasi simbata cu suplinitorii calificati, in incercarea de a mai completa posturile ramase libere in scolile vrincene. Din pacate, pe parcursul saptaminii doar aproximativ doua treimi din catedrele vacantate pentru anul scolar 2008-2009 si-au gasit doritori. Circa 300 de catedre erau disponibile simbata, din care peste 100 complete, acestea putind fi optate in a doua specializare a dascalilor sau in completarea orelor deja luate. Cum insa majoritatea constau in bucatele de 4-5 sau 8 ore, iar altele in localitati unde naveta e foarte grea, doritori s-au gasit mai putin. Inspectorii au cerut intelegere de la dascalii prezenti in sala, precizind ca ar dori ca profesorii ce au obtinut 8-10 ore intr-o scoala sa fie lasati sa obtina si completarea acolo, in specialitatea a doua, pentru a nu-i pune pe drumuri. "Sint criterii umane, pe care daca vreti sa le intelegeti bine, daca nu respectam metodologia si repartizam strict dupa criterii", a spus inspectorul de resurse umane Cristi Stiru. Multi dintre solicitanti s-au inteles intre ei si chiar si-au mai schimbat posturile, pentru ca rotatia sa-i aduca in localitatea de domiciliu, lucru preferat de conducerea ISJ. Singura problema a aparut chiar la finalul sedintei, intre doua cadre didactice care se afla "la cutite" de citiva ani. Pentru ca nu si-a obtinut inca diploma pentru educatie tehnologica, Lenuta Nanu nu a putut sa ocupe nici anul acesta postul din Pitulusa - Brosteni, desi locuieste in localitate. Aceasta in conditiile in care contracandidata sa, specializata in domeniu, i-a "suflat" cele citeva ore existente in scoala, spunind ca alta optiune nu are, in conditiile in care orele de la Reghiu pe care le dorea au ajuns pe buna treptate la altcineva. "Sint din Pitulusa, am si eu copii, familie... Am si fost inundata in 2005 si nu ne-a mai ramas nimic. Stiti cum e sa faci naveta la Andreiasu de Sus, iarna, pe dealurile acelea? Acolo am fost nevoita sa merg anul trecut. Nu mi se pare normal sa ajungem sa ne umilim! Consider ca cer dreptul meu, nimic altceva. Oricind sint dispusa sa dau concurs", a spus printre lacrimi Lenuta Nanu, reprosindu-i contracandidatei ca obtine postul cu o nota in alta specialitate, desi metodologia reglementeaza aceste cazuri. Din pacate, domiciliul si nota la concurs sint criterii de departajare luate in calcul dupa specializarea fiecaruia. Desi s-a ajuns la plinsete si reprosuri, inspectorii n-au putut decit sa stabileasca ordinea in care profesoarele pot opta... Si cum nici una nu a dorit sa cedeze, repartitia s-a incheiat cu un gust amar.


Posturi inca libere la engleza si franceza


In mai multe cazuri fericite, insa, suplinitori au reusit sa obtina catedre pe care le-au ocupat si in ultimii ani, cum s-a intimplat cu cea de engleza de la Lespezi-Homocea, spre exemplu. Chiar si la doua -trei solicitari pentru un post, lucrurile au decurs cit se poate de bine, inspectorii trecind si peste nehotarirea unora de a alege. In lipsa de altceva s-a optat si pentru jumatate de catedra sau pentru un post disponibil doar un semestru, pina la intoarcearea titularului din concediu, cum a s-a intimplat la Vulturu. La engleza s-au mai dat posturi la Ciorasti, Dumitresti, Poiana- Cristei, Hingulesti, Bogza sau Vintileasca, insa din cele 20 de posturi libere tot au mai ramas 8. Nici la franceza nu s-au gasit doritori pentru toate cele peste 30 de posturi libere, insa printre optiuni s-au aflat Padureni, Racoasa, Andreiasu, Dumbraveni, Gura Calitei, Homocea, Naruja, Nereju, Prahuda, Birsesti, Vintileasca, Spulber sau Coroteni. Si pentru ca s-a dorit trimiterea unui titular intr-o anumita scoala, chiar si posturile de engleza-franceza sau franceza-engleza au fost "sparte", fiind date pe jumatati. Multe catedre de specialitate au ramas si la Liceul de Arte, alaturi de multe ore de educatie plastica sau muzica, ce vor ajunge cel mai probabil pe mina titularilor. De asemenea, nimeni nu a venit sa mai solicite din posturile de la matematica.


Concediile au mai eliberat posturi


Pe parcursul saptaminii trecute, ISJ a inregistrat mai multe concedii de crestere a copilului, astfel ca mai multe posturi s-au eliberat. Foarte bine informati, unii dascali au si venit sa ceara orele, insa toate aceste cazuri vor fi luate in calcul abia din aceasta saptamina. "Avem o sedinta publica de corecturi, pe 4 septembrie. Nu am intrat in corespondenta din aceasta saptamina pentru a evita discutiile. Si asa am avut cazuri in care am dat postul si am constatat ca persoana se intoarce la catedra. Nu e vina noastra ca nu au anuntat. Noi am avertizat ca aceste posturi sint luate pe riscul fiecaruia, e dreptul titularului sa revina la catedra", a argumentat inspectorul Cristi Stiru. Acesta a mentionat ca si multe tinere insarcinate au luat un post pentru a avea continuitate in cartea de munca, insa va fi nevoie de repartitia unui alt suplinitor. Inainte de actualizarea listei de posturi vacante se va lua in calcul si nerealizarea planului de scolarizare, fapt pe care unii directori incep sa-l aduca la cunostinta ISJ. La Reghiu, spre exemplu, nu s-a format o clasa a VI-a si una de SAM, din cauza plecarii copiilor peste hotare. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
uZVBFsssKx, acum 4178 zile, 4 ore, 25 minute, 47 secunde
<a href=http://buytramadol100mgonline.com/#buy-tramadol-online>buy tramadol</a> tramadol user reviews - tramadol 50 mg is used to treat
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.