Educație

Elevii vrinceni au dat lectii la mestesuguri traditionale

Camelia Stănilă
30 aug 2008 1748 vizualizări
Incondeierile de oua, buciumele, mastile si cusaturile traditionale din zona Vrancei au adus numai premii I la Olimpiada de mestesuguri u cei cinci elevi si-au etalat atelierele de creatie chiar in gospodariile din Dumbrava Sibiului

Cei cinci elevi care au reprezentat Vrancea la Olimpiada "Mestesuguri artistice traditionale" au dat lectii celor prezenti in Dumbrava Sibiului. Tinerii s-au reintors acasa cu tolba plina de premii, pe care si le-au adjudecat in urma demonstratiilor facute in atelierele special create in gospodariile din Muzeul "Astra". Dupa cum ne-au marturisit la intoarcere, tinerii au avut o buna tehnica de lucru si au demonstrat originalitate, ceea ce a impresionat juriul. Echipa a cules, la finalul celor trei zile de concurs, cinci premii I si un premiu II, ceea ce aduce mare cinste judetului. Mestesugurile traditionale care ne-au adus pe primul loc in tara au fost incondeierile de oua (Simona Noaptes - Vintileasca), confectionarea buciumelor (George Dantis - Spulber), mastile traditionale (Alina Tertiu "" Nereju) si cusaturile traditionale "" costum popular (Loredana Stoian "" Vintileasca), in timp ce sculptura in lemn (Oana Oglaghie- Vintileasca) ne-a asigurat un premiu II, in conditiile a numerosi contracandidati cu experienta in domeniu. "Au fost cinci zile incarcate si pline de emotii. Olimpiada n-a fost doar un concurs, ci un pretext pentru o lectie de cultura si istorie, o intoarcere in timp cu 100 sau 200 de ani, o lectie de echilibru, de bun simt si de mindrie nationala. Au fost cinci zile traite intr-un sat arhaic cum este Muzeul Astra. Cum fiecare zona a tarii este reprezentata printr-o gospodarie, copiii din fiecare judet au tras pe la casele lor dis-de-dimineata, si-au scos in batatura uneltele si instrumentele de lucru si s-au pus pe treaba. Se auzeau din cind in cind curgind grav peste sat sunetele tulnicelor de la Cluj si ale buciumelor din Spulber. Din cind in cind oaspetii Muzeului treceau prin gospodarii, ii priveau cu interes si admiratie pe copii lucrind si cereau lamuriri despre tehnicile de lucru", ne-a spus impresdionata profesoara Stana Georgescu de la Scoala de Arte si Meserii Vintileasca, care i-a insotit pe copii.


Tehnici prezentate in premiera


Simona Noaptes a fost singura din concurs care a vopsit oua si in culori naturale, explicind toata tehnologia, pornind chiar de la culesul plantelor, insa a impresionat si prin armonia culorilor si siguranta liniilor. Tinara s-a inscris pe ultima suta de metri si in concursul "Icoana din sufletul copilului", ce a completat olimpiada de mestesuguri, astfel ca a avut posibilitatea sa expuna la sectiunea "Marturii crestine" mai multe oua incondeiate cu motive precum crucea, palma maicii Domnului, floarea Pastelui sau cararea ratacita. Acestea i-au adus premiul I, recompensat cu numeroase carti valoroase. Premierea ii va fi facuta la Palatul Patriarhiei, unde este invitata in perioada sarbatorilor de iarna. Reprezentantul comunei Spulber, George Dantis, a dus in premiera la Sibiu mestesugul confectionarii buciumelor, pe care l-a invatat cu mult drag de la mesterul satului, mos Tulache Cristea. Noutati in realizarea costumelor populare a prezentat si Alina Tertiu, care a adus de la Nereju finetea cusaturii "in urma acului, cu muste, in chezuri si in mofturi". O parte din terminologie a fost o noutate chiar si pentru specialistii din juriu, care si-au exprimat dorinta de a cunoaste aceste traditii chiar de la origine. Si tinerii au avut ce invata, fiindu-le explicat cum a ajuns in muzeu fiecare instalatie sau gospodarie. Ei au avut ocazia sa-l cunoasca si pe Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care le-a si admirat straiele populare pe care le-au purtat pe parcursul concursului. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.