Educație

Faianta desfigureaza biserica Manastirii Rogoz

Valentin Muscă
28 aug 2008 2052 vizualizări
Frumoasa ctitorie a familiei Robescu de la Rogoz, biserica Sfintul Ioan Botezatorul , a fost recent desfigurata cu citeva placi de faianta de cea mai proasta calitate

Una dintre putinele manastiri din Vrancea netransformata de comunisti dupa 1959 in cooperativa agricola de productie a fost atinsa de "virusul" postdecembrist al "infrumusetarii" cu gresie si faianta. "Este un adevarat fenomen in Vrancea cu aceste distrugeri aduse monumentelor. Ne este greu sa sanctionam slujitorii bisericii. Insa Manastirile Rogoz si Lepsa au primit deja avertisment din partea Directiei pentru Cultura si Culte. De asemenea, am instiintat si Episcopia Buzaului si Vrancei", ne-a declarat Paraschiv Usturoi, directorul Directiei de Cultura si Culte. Biserica Manastirii Rogoz a fost construita in 1820 de Constantin Robescu, care a ctitorit si biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena" din Focsani. Scapata ca prin urechile acului de la distrugere inainte de 1989, ansamblul monahal de la Rogoz este cel mai bine conservat din judet si ar fi pacat ca tocmai acum sa fie "agresat". Prin decretul 410/1959, in Vrancea au fost inchise toate manastirile cu exceptia Manastirii Sihastru. Daca in celelalte asezaminte monahale cladirile au fost distruse sau transformate in depozite pentru CAP-uri, Manastirea Rogoz este singurul asezamint monahal care pastreaza intacte toate cladirile existente la inceputul secolului trecut. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 14 ore, 41 minute, 35 secunde
v-atiachitat de sarcina si astazi,stimate DOMN!Maine cui vine randul?
, acum 739396 zile, 14 ore, 41 minute, 35 secunde
Prostia e azi sefa-n Romania . Ea e cancerul ce schilodeste fata frumoasa a lucrurulor . Din pacate prostia nu are leac. Uniunea asta europeana ar trebui sa ne traga cateva jordii la cur !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.