Educație

Dispare topograful de mina, apare asistent producator film-tv

Camelia Stănilă
28 aug 2008 911 vizualizări
Profesii din care generatii intregi si-au cistigat piinea, indeosebi inainte de 1989, dispar din nomenclatorul de meserii, insa altele mult mai la moda le iau locul.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a umblat la calificarile profesionale pentru care se asigura pregatirea elevilor, in cadrul invatamintului profesional si tehnic. Astfel, vor fi eliminate din nomenclator o serie de calificari profesionale care nu se mai justifica din punct de vedere al tehnologiei actuale, printre care tehnician centrale nuclearo-electrice, topograf de mina, tehnician lucrari geologice si geofizice, maistru la fabricarea si prelucrarea fibrelor, firelor chimice si artificiale, maistru electromecanic automatizari, masurari electrice si control termotehnic, maistru mecanic intretinere centrale nuclearo-electrice, maistru constructii hidroenergetice, desi poate in unele meserii am mai avea nevoie de specialisti, pe viitor. Pe de alta parte, vor fi introduse noi calificari: asistent manager, tehnician iluminare filmare, asistent producator film - tv, operator sunet, asistent regizor artistic si agent expeditie si logistica. Documentul elaborat de MECT stabileste si comasarea unor calificari intr-una singura, cum e cea de tehnician silvic, scindarea altora, dar si schimbarea unor denumiri pentru o mai buna clarificare sau o largire a domeniului de activitate. "Noile profile vor putea fi introduse de unitatile de invatamint incepind cu anul scolar 2009-2010, caci este nevoie de autorizarea acestora prin ARACIP", a specificat inspectorul pentru invatamint tehnic, Tincuta Zahariuc. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.