Educație

Paradoxal: Batalie pe posturile lasate la coada

Camelia Stănilă
28 aug 2008 1077 vizualizări
Aproape 200 de suplinitori si-au asigurat un loc de munca pentru urmatorul an, chiar daca unele optiuni nu prea i-au multumit u absolventii studiilor de licenta 3 ani nu au putut opta pentru catedre la liceu u la engleza si franceza inca mai sint posturi vacante

Primii 200 de suplinitori si-au asigurat ieri un loc de munca pentru urmatorul an, in cadrul sedintei publice organizate de Inspectoratul Scolar. Participantii la titularizarile din ultimii 3 ani sau la testarea suplinitorilor din 22 august au trecut prin fata responsabililor de la Resurse Umane in ordinea stabilita din timp, potrivit metodologiei, astfel ca optiunile au mers mult mai usor decit se astepta. Doar unii tineri nehotariti au mai pus la incercare nervii candidatilor cu note mai mici, care bifau rind pe rind posturile pe care le-au ratat. "Notele de peste 7 de la titularizararile din 2006 si 2007 s-au amestecat cu cele de anul acesta. Repartitiile se fac in disciplina postului in care s-a dat concurs. Odata ce am facut o repartitie nu mai putem reveni, astfel ca veniti hotariti. Ati avut timp sa vedeti posturile, nu veniti sa ne consultati pe noi. Repartitia in alta specializare, la care intra profesorii cu dubla specializare si institutorii, se face simbata, din posturile ramase", au precizat inca de la inceput reprezentantii ISJ. Primele repartitii s-au facut pentru profesorii de romana, astfel ca posturile s-au ocupat rind pe rind, de la cele din Cimpineanca, Homocea, Prahuda- Paltin, Adjud, Rimniceni si pina la Padureni - Marasesti, Slobozia Bradului, Tulnici, Racoasa sau Movilita. Paradoxul sedintei de ieri a venit la finalul repartitiei dascalilor de romana, cind posturile ocolite de toti candidatii, cele de la Tiritu si Spinesti, au creat mare agitatie printre cei ramasi in cursa. De frica sa nu ramina pe dinafara, dascalii s-au imbulzit sa le ocupe. "Mai intreb cit de departe e?", a spus o profesoara nerabdatoare sa semneze inainte sa mai apara si alti contracandidati. Inspectorii au fost nevoiti sa faca departajarea in functie de nota pentru cele doua posturi, lucru la care nu se asteptau. De altfel, mai multi candidati au acceptat ore si in doua unitati diferite, aflate la ceva distanta, numai sa aiba unde preda. "Lovitura" data tinerilor absolventi cu studii de licenta de 3 ani, este ca n-au putut opta pentru posturi la nivel liceal, ceea ce a nemultumit pe unii candidati. La final, nici un post de limba si literatura romana nu a mai ramas vacant, astfel ca profesorii care n-au apucat repartitie vor incerca sa obtina ceva in sedinta de simbata, pentru a doua specializare.


Posturile de limbi straine dau de lucru necalificatilor


Nici la limbi straine nu a existat competitie pe posturi, nici macar acolo unde au fost medii egale. La engleza, primele s-au ocupat catedrele din Focsani, Adjud, Panciu, Marasesti, Odobesti, dar si cele de la Dumitresti, Mera, Birsesti sau Ploscuteni. Circa 10 dascali nu s-au prezentat, astfel ca numarul posturilor ramase a fost de 21. Unii au incercat sa-si completeze catedra, dar nu prea au avut variante si au decis sa vada daca mai gasesc ore de franceza. Nici posturile de la aceasta din urma disciplina nu s-au ocupat in totalitate, 26 de catedre raminind vacante. Rivnite au fost catedrele din Focsani, dar apoi si cele din Tataranu, Cimpuri, Marasesti, Pufesti, Adjud, Odobesti, Movilita, Mera, Gagesti, Vidra sau Vulturu. Mare parte din posturile nesolicitate vor ajunge pe mina necalificatilor sau a pensionarilor. Ieri s-au mai repartizat posturi la matematica, informatica, biologie, fizica si chimie. In sedinta publica de astazi au fost programate suplinirile pentru invatatori, educatoare, dascalii de istorie, geografie, cultura civica, filosofie, economie si educatie antreprenoriala. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.