Educație

Premiile Lirei de argint merg la Chisinau

Valentin Muscă
26 aug 2008 853 vizualizări
Cele trei categorii ale festivalului au fost cistigate de poetese de peste Prut u premierea va avea loc duminica

Editia 2008 a Festivalului International de Poezie "Lira de argint Sihleanu" a fost dominata de romanii de peste Prut. Simbolic, chiar inainte de Ziua Nationala a Republicii Moldova (27 august), acestia au obtinut majoritatea premiilor din acest an. Desi cistigatorii au fost desemnati deja, ceremonia de inminare a premiilor va avea loc duminica, la Conacul Sihleanu - Gradisteanu - Ghica, de la Sihlea, unde functioneaza si scoala satului. Premiile sint asigurate de Consiliul Judetean si se ridica la 25 milioane lei vechi, suma destul de modesta pentru recompensarea tinerelor talente. La aceasta editie, cu numarul XIII, au participat poeti intre 14-25 de ani, pe trei categorii de virsta, dintre cei care au lucrari nepublicate in volum, in tara, Republica Moldova si diaspora. Dintre cele peste 300 de poezii trimise spre evaluare, membrii juriului au decis ca Marele Premiu la prima categorie sa mearga la Aurelia Borzin. A doua categorie a fost cistigata de o romanca de dincoace de Prut, Dana Cernusca din Dorohoi, iar la a treia categorie pe primul loc s-a situat Camelia Vasilov, tot din Basarabia. Cele doua basarabence vor fi prezente duminica, la Gala festivalului. "Jurizarea a fost organizata de Directia pentru Cultura si Culte Vrancea si a fost facuta de scriitori vrinceni, membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania: Ion Dumitru Denciu, Florin Paraschiv, Virgil Panait, Ion Panait si Gabriel Funica", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Manifestarea culturala de la Sihlea este de departe cea mai longeviva de acest gen din judet si a fost inceputa in 1880 de Elena Gradisteanu, sora poetului Alexandru Sihleanu. Festivalul s-a desfasurat pina la venirea comunistilor, care au confiscat averile Sihlenilor, dar a fost reluat in 1994. Gala are loc in jurul datei de 30 august, de onomastica poetului. Partea intunecata a acestui eveniment important este ca intre Fundatia Sihleanu, organizatorul festivalului, si autoritatile locale nu mai exista dialog, evenimentul desfasurindu-se intr-un camin cultural prapadit, in conditii nedemne de o manifestare cu o asemenea importanta pentru cultura Vrancei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.