Educație

Meseria de mester popular se invata

Doina Ganea
23 aug 2008 4006 vizualizări
Meseria de artizan popular ar putea fi invatata de taranii vrinceni la cursurile Oficiului Judetean de Consultanta Agricola. Dupa cum se stie, OJCA Vrancea organizeaza cursuri pentru obtinerea de catre fermieri de certificate care sa ateste calificarea in diverse meserii cum ar fi cele de viticultor, pomicultor, crescator de animale etc.

Potrivit directorului adjunct al OJCA Vrancea, Carmen Popescu, Oficiul ar putea deveni cit de curind Centru de Evaluare Judetean care sa ateste printre altele o serie de meserii care fac legatura intre agricultura si turismul rural. "Ne gindim la faptul ca am putea califica taranii in meseria de artizan popular, meserie proaspat confirmata in catalogul meseriilor. Avem foarte multi mesteri populari, cu experienta de o viata, care au participat la zeci de expozitii si festivaluri populare, dar care nu pot face dovada cu acte ca au aceasta meserie. Un astfel de atestat il poate ajuta pe mesterul respectiv sa-si vinda produsele, sa invete la rindul lui pe altii sau sa-si deschida o afacere in domeniul agroturismului. Certificatul de calificare se poate obtine de la noi, dupa urmarea unor cursuri la organizarea carora vom colabora cu profesori- lectori de la Scoala Populara de Arta sau Liceul de Arta, cu Directia pentru Cultura", ne-a declarat Carmen Popescu. Alte meserii pentru care se vor putea obtine atestate de la OJCA sint cele de oenolog sau lucrator pensiuni agroturistice. "Este o alta deficienta constatata de noi in domeniul agroturismului. Aceea ca toti cei care detin o pensiune nu au decit calitatea de administrator de pensiune, iar pensiunea are margarete in functie de categoria de servicii oferite. Ar fi necesar ca si personalul angajat la o pensiune sa fie calificat in acest gen de activitate", a subliniat Carmen Popescu, director adjunct al OJCA Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.