Educație

Subiecte de rezerva pentru o cadere de calciu

Camelia Stănilă
22 aug 2008 1418 vizualizări
Candidatii la bacalaureat s-au "lovit" de subiecte destul de dificile la proba de limba romana O cadere de calciu l-a facut pe un elev sa sustina ieri proba scrisa la romana de unul singur. Tinarul, care sustine bacul la Grupul Scolar Agricol Valeriu D. Cotea , a ajuns mult mai tirziu in centrul de examen, insa a prezentat documente medicale pentru a-si motiva absenta de la apel.

Astfel, dupa multi ani, Inspectoratul Scolar a trebuit sa apeleze la subiecte de rezerva la bacalaureat, pentru ca elevul sa poata sustine proba. "Candidatul a adus documente pe care le-am trimis la Minister, pentru a primi aprobare pentru subiecte de rezerva. Astfel, a inceput examenul la ora 13.00", a precizat inspectorul Ion Ionascu, secretarul comisiei judetene de bacalaureat. In rest, prima proba scrisa a bacalaureatului "de toamna" s-a derulat fara incidente. Nici un elev nu a fost prins copiind si eliminat din examen, cu toate ca subiectele au parut destul de grele si in aceasta sesiune. Din totalul celor 320 de candidati inscrisi, 10 au absentat ieri din centrele de examen. Dintre cei prezenti, 216 au finalizat liceul la zi, 75 la seral si 19 la frecventa redusa.


Iar variante grele pentru seriile din urma


Cit despre subiecte, acestea au fost acceptabile pentru cei care au terminat liceul in acest an, dar ceva mai dificile pentru cei care au avut subiecte din 2007, lucru constatat si in prima sesiune. Pentru seria actuala, variantele extrase au fost 65, 62 si 23, astfel ca absolventii au avut de rezolvat citeva cerinte pe baza poeziei "Acuarela" a lui Ion Minulescu, au avut de redactat un text argumentativ de 15-20 rinduri, despre nadejde, pornind de la afirmatia: "Forma reala a fericirii e nadejdea. Cine nu mai spera, nu poate fi fericit". (Victor Eftimiu, Spovedanii), dar si sa scrie un eseu despre un personaj feminin dintr-un roman interbelic. Elevii si-au luat carti cu rezolvari in centre si au citit pina in ultima clipa, dupa cum ne-au marturisit la iesirea din examen. "Am avut un subiect destul de usor, comparativ cu prima sesiune. Atunci nici nu prea am avut posibilitatea sa invat, insa sper ca acum sa iau o nota bunisoara. Am avut de vorbit despre un personaj feminin dintr-un roman, a fost acceptabil", ne-a spus Marius Petre, un absolvent de la Grupul Scolar de Contructii Montaj. Pentru ceilalti candidati, care au terminat liceul in anii trecuti, varianta 65 nu a fost prea cu noroc, avind in vedere ca partea de eseu a vizat caracteristicile limbajului din poezia modernista, subiect nu prea agreat de liceeni. "La prima parte am avut un fragment despre Eminescu, dintr-o opera a lui Slavici, la partea a doua o scrisoare legata tot de acest fragment, iar la eseu poezia modernista. Cerintele au fost destul de grele, dar cum nu am asteptari foarte inalte sper doar sa trec. A fost totusi ceva mai usor ca in sesiunea trecuta. Mai am de sustinut doar o singura proba, de specialitate, la ecologie si protectia mediului", ne-a spus la iesirea din examen si Cristina, de la Grupul Scolar "G. G. Longinescu".


Bacul ia o pauza pina luni


Candidatii la bacalaureat au o perioada de pauza, in care se vor putea pregati pentru urmatoarele probe. Examenul va fi reluat luni, cu proba obligatorie a profilului (D). Aici sint si cei mai multi candidati de pina acum, peste 500. Numai la matematica sustin examen 505 absolventi de liceu, in timp ce 2 sustin proba la istorie si 12 la geografie. Proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (E) este programata marti, 26 august, iar ultima, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii (F) are loc miercuri, 27 august. în data de 29 august vor fi afisate primele rezultate (pina la orele 16.00) si vor fi depuse contestatii (orele 16.00 - 20.00). Acestea vor fi solutionate pina pe 31 august, urmind ca afisarea rezultatelor finale sa aiba loc luni, 1 septembrie. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.