Educație

Bacalaureatii cu pantaloni scurti au facut cale intoarsa

Camelia Stănilă
21 aug 2008 1050 vizualizări
Unii elevi s-au vazut nevoiti sa-si schimbe vestimentatia, pentru a putea sustine proba de bac, la Grupul Scolar Agricol u ieri, un singur elev a picat la limba engleza u oficialii ISJ au recomandat eliminarea asistentilor gasiti "in tocul usii"

Mai multi candidati care au sustinut ieri examenul de bacalaureat la Grupul Scolar Agricol "Valeriu D. Cotea" s-au trezit ca trebuie sa dea o fuga pina acasa si sa-si schimbe vestimentatia, pentru a putea sustine proba. Veniti in tinute cam lejere pentru un examen, ei au fost apostrofati de profesorii examinatori, cei de la engleza parind mai intransigenti in aceasta privinta. "Nu m-au primit sa dau proba", ne-a spus suparata o eleva, in timp ce se grabea spre casa, pentru a se conforma cererii dascalilor. Candidatii din acest centru a fost apostrofati in privinta tinutei chiar de luni, insa nu au fost pusi sa se schimbe. "Chiar eu le-am facut observatie la romana, mi se pare normal sa vina imbracati decent la examen. Nu le cere nimeni sa vina la costum, dar macar sa aiba pantaloni normali, nu trei sferturi", ne-a spus vicepresedintele din centrul de examen de la Grupul Scolar Agricol, Vasile Lupu, precizind insa ca nu are cunostinta ca ieri sa se fi ajuns pina trimiterea elevilor acasa. Nici la Inspectoratul Scolar nu a ajuns vreo sesizare de acest gen, insa reprezentantii comisiei judetene au mentionat ca vor cauta sa discute azi cu profesorii. "Cred ca putem fi mai toleranti, caci e si foarte cald. Nu putem sa le cerem elevilor sa vina cu camasa infundata si cu pantalon de stofa. E adevarat ca ar fi fost de dorit o tinuta eleganta, dar metodologia nu prevede ca elevul sa vina la bacalaureat in uniforma. Sa-i lasam sa se simta bine, dar nici sa-i incurajam sa vina in tinuta indecenta", a fost parerea inspectorului general Iordache Bostan. In rest, elevii nu au considerat ca foarte grea proba la limbi straine, cu toate ca au avut emotii ceva mai mari. Din 129 de elevi inscrisi, 122 au fost prezenti. Un singur candidat de la Grupul Scolar de Constructii Montaj a picat proba la limba engleza. Notele obtinute au fost ceva mai mari, doar 6 absolventi avind note intre 5 - 5.99, 33 intre 6- 6.99, in timp ce alti 24 au luat intre 7 - 7.99, 34 intre 8 - 8.99, iar 17 intre 9 - 9.99. Sapte elevi s-au ales cu nota maxima la limbi straine.


Fara tinut "de 6"!


Membrii comisiilor din centrele de examen au avut ieri si o instruire pe tema organizarii probelor scrise, care demareaza astazi cu limba si literatura romana. Responsabilii din centre au primit atentionari cu privire la distributia subiectelor, avind in vedere ca sint diferite pentru absolventii 2008 si cei din anii anteriori. Acestia vor fi insa aranjati in banci in ordine alfabetica, indiferent de specializarile la care sustin examen. Pentru profesorii evaluatori, care se vor reuni de azi in centrul de la Grupul Scolar de Industrie Usoara, s-au solicitat declaratii cum ca nu au mai predat la clasele a XII-a si ca n-au rude in examen. Un accent deosebit s-a pus pe profesorii asistenti, pentru a fi atentionati sa nu lase elevii sa copieze in sali. Desi s-au negat astfel de incidente in prima sesiune de bacalaureat, adjunctul Tudor Gogancea chiar le-a amintit celor prezenti la instruire ca o eventuala cheta strinsa de copii, pentru a fi lasati sa "miste", nu le poate aduce decit neplaceri. "Asistentii sa-si faca treaba, sa nu se copieze in sali. Chiar daca nu se cunosc, elevii se mai mobilizeaza, pun mina de la mina si poate gasesc pe cineva care se multumeste cu «trei lulele trei surcele». Si apoi iese un scandal... Daca ii vedeti pe asistenti in tocul usii stind «de 6», ii schimbati imediat, nu stati la discutii", a recomandat presedintilor din centre Tudor Gogancea. Acesta a indicat ca elevilor sa li se precizeze exact cum se fac corecturile pe foile de examen, pentru a nu fi pusi in situatia de a retranscrie lucrarea. "Sa nu faca floricele, «purcelusi», liniute ondulate pe lucrare. In prima sesiune, peste 80 de lucrari au fost retrascrise la Colegiul Unirea. Le-ar fi greu sa retranscrie pagini intregi", a adaugat Gogancea.

Atentie la corectura

La rindul sau, secretarul comisiei judetene, inspectorul Ion Ionascu, a transmis ca supraveghetorilor nu le este permis sa stea pe holuri la discutii sau cafea. Acestia trebuie rotiti la probele scrise, fara a fi repartizati in sali unde se sustine disciplina pe care o predau la clasa. De asemenea, Ionascu a avertizat ca si la evaluare lucrurile sa mearga cum trebuie, sugerindu-i presedintelui sa-i puna pe dascali sa mai verifice lucrarile o data, in caz ca se observa finalizarea corecturii mult prea devreme. "Nu plecati de la ideea ca lucrati de atitia ani in centrele de examen si nu se intimpla nimic. Fiecare profesor sa corecteze cu atentie, sa treaca prin toate lucrarile pe care le-a primit. Diferentele de notare de peste 1,5 puncte se lasa cu sanctiuni, am mai avut cazuri, asa ca mai bine mai treceti o data prin lucrari. Nu cumva unii profesori sa corecteze la prima mina, iar apoi sa ia pe incredere nota pusa de coleg", a spus Ion Ionascu. Astazi circa 320 de elevi sint asteptati sa sustina proba scrisa la romana, varianta de subiect fiind extrasa cu putin inainte de ora 9. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 20 ore, 25 minute, 23 secunde
7 elevi au luat nota maxima?!? Ma intreb cum au reusit intr-o luna sa acumuleze atatea informatii, tinand cont ca in luna iunie nu au luat nici macar nota 5??? Si la ce bun atatia ani de liceu daca citeste integral
, acum 739397 zile, 20 ore, 25 minute, 23 secunde
Da poate se uita cineva si pe tezele scise .....sa vezi acolo ......Ne mai intrebam de ce suntem asa!Domnilor profesori analfabetii pe care ii treceti astazi pentru100-200$ au sa va conduca citeste integral
, acum 739397 zile, 20 ore, 25 minute, 23 secunde
Da poate se uita cineva si pe tezele scrise .....sa vezi acolo ......Ne mai intrebam de ce suntem asa!Domnilor profesori analfabetii pe care ii treceti astazi pentru100-200$ au sa va conduca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.