Educație

Copiii singuri acasa, paziti sa nu se rataceasca

Camelia Stănilă
19 aug 2008 747 vizualizări
Inspectoratul Scolar a identificat 1.096 de copii cu parinti plecati peste hotare u cei mai multi sint in ciclul primar sau la gimnaziu, dar de pe lista celor ramasi in grija bunicilor nu lipsesc nici prescolarii

Sindromul "singur acasa", de care au inceput sa sufere copiii in ultimii ani, pare sa aiba efecte din ce in ce mai ingrijoratoare, astfel ca oficialii din invatamint s-au pus pe monitorizarea elevilor, caz cu caz. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vrancea a identificat, cu ajutorul directorilor din unitatile de invatamint, nu mai putin de 1.096 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, ramasi fie in grija bunicilor, fie a rudelor apropiate. Ministerul Educatiei a solicitat situatia nominala a cazurilor din fiecare judet, nivelul la care este scolarizat elevul, dar si persoana in grija cui a ramas. Inspectorul general Iordache Bostan este de parere ca in Vrancea numarul elevilor ramasi singuri este relativ mic in comparatie cu cel din alte judete, insa recunoaste ca exista comune in care numarul lor este foarte mare. Printre acestea se numara chiar localitatile lovite de inundatii in 2005, probabil o cauza in plus care i-a determinat pe adulti sa se desparta de micuti, pentru a-si imbunatati situatia materiala. Botirlau si Vadu Rosca din comuna Vulturu detin suprematia in acest caz, cu peste 70 de copii lasati in grija bunicilor sau a rudelor apropiate. Elevi din Nanesti, Rastoaca, Suraia sau Maicanesti se afla in aceeasi situatie. Si multi locuitori din Gugesti, aproape 50, au decis sa-si lase copiii in urma, care si multi din Marasesti, Panciu, Movilita, Odobesti sau Urechesti. Nici Focsaniul nu este de neglijat, aici aproape 200 de parinti alegind realizarea financiara, cu riscul de a-si scapa din mina micutii. Iar majoritatea celor lasati acasa sint elevi in ciclul primar sau la gimnaziu. Nici numarul prescolarilor lasati pe mina bunicilor nu e prea mic, peste 70 de prichindei crescind departe de parinti.


"Nu intotdeauna sint lasati pe miini bune"


Inspectorul general Iordache Bostan considera ca indeosebi cei mici sufera din cauza lipsei parintilor. Unii, mai influentabili, nu doar ca au rezultate mai slabe la invatatura, dar se si "ratacesc", dupa cum considera seful ISJ. "Ca profesor am constatat ca unii copii cu parinti plecati in tarile Uniunii Europene se pot rataci, mai ales ca nu intotdeauna sint lasati pe miini bune. Unii sint supravegheati totusi de bunici. Trebuie intervenit imediat de la primele mici abateri, iar profesorii sa fie mai vigilenti cu acesti copii, pentru ca ei nu au parintii care sa-i supravegheze indeaproape. Fetele sint mai influentabile, nu au mamele aproape sa le explice anumite lucruri. Copiii in general nu vor sa faca rau, iar daca fac greseli se intimpla din cauza parintilor, profesorilor, a societatii, mass-media"¦. 10-15% cred ca se ratacesc si e mult"¦ Nu in padure, in societatea asta. Si chiar daca nu se ratacesc, ei sufera foarte mult. Cei de gimnaziu si de la ciclul primar au cea mai mare nevoie ca parintii sa le fie alaturi, cei mari incep sa se descurce singuri. Odata ce se maturizeaza, se descurca singuri, «zboara din cuib» cum e si normal, insa nu e recomandabil nici de la clasa a IX-a, a X-a", sustine inspectorul general Iordache Bostan. Acesta a adugat ca masura monitorizarii copiilor lasati singuri de parinti a fost luata inca de anul trecut in Vrancea, cind s-a decis afisarea situatiilor de acest gen in cancelarii. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.