Educație

Inca o sansa la maturitate pentru 700 de candidati

Camelia Stănilă
18 aug 2008 926 vizualizări
Putin peste 700 de absolventi de liceu sint asteptati sa parcurga probele bacalaureatului din sesiunea a doua u oralul la romana va fi sustinut azi de 135 de candidati u oficialii ISJ au recomandat ca efectele caldurii sa fie diminuate pe cit posibil, pentru a nu exista probleme u este de asteptat ca la oral examinarile sa nu treaca de orele 14.00

Nu mai putin de 708 absolventi de liceu, din care 98 din seriile anterioare, mai primesc o sansa la diploma "de maturitate" in sesiunea a doua a bacalaureatului din acest an. Examenul ce debuteaza astazi se va desfasura in doua centre de examen, in conditiile in care numarul candidatilor este mult mai mare decit anul trecut, cind la start s-au aliniat circa 450 de candidati. Picatii din prima sesiune, dar si cei care au sustinut corigente in urma cu citeva zile au sporit numarul celor inscrisi. Oficialii din invatamint au organizat ieri si o prima instruire cu membrii comisiilor din centrele de examen, conduse de universitarii Marcel Iacob si Neculai Scinteianu. Ieri s-au tras la sorti si vicepresedintii din cele doua centre: Ioan Negoescu la Grupul Scolar de Constructii Montaj, unde sint asteptati 335 de candidati si Vasile Lupu la Grupul Scolar Agricol "Valeriu D. Cotea", unde vor sustine examenul 373 candidati. Membrii din cele doua centre au primit precizari privind desfasurarea probelor, pentru prevenirea situatiilor de frauda, dar si pentru diminuarea efectelor caniculei pe perioada examenului. "Examenul sa demareze la ora 8. Sa cautati sali mai racoroase si sa se asigure apa pentru candidati. In functie de cum se incadreaza comisiile, sa vedeti daca faceti sau nu o pauza mai lunga la prinz. Avem o singura zi pentru oral si cum fiecare elev are dreptul la 10-15 minute pentru rezolvarea subiectelor am decis sa avem cite doua subcomisii. Sa respectam aceasta prevedere", a specificat Ion Ionascu, secretarul comisiei judetene de bacalaureat. Cei prezenti in sala de sedinte a ISJ au fost insa de acord ca examinarile din prima zi de oral se vor putea finaliza pina in jurul orelor 14.00, in timp ce la limbi straine este de asteptat ca totul sa se termine pina la ora 10.00.


135 candidati la romana oral


Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Scolar, numarul candidatilor pentru oralul de azi se ridica doar la 135, avind in vedere ca multi au reusit sa treaca de aceasta proba in sesiunile anterioare si au mizat pe nota de atunci. Examinarea la proba orala la limba si literatura romana se va efectua de catre doua comisii a cite doi profesori, pentru fiecare centru, acestia fiind selectati dintre cei care nu au elevi la clasele a XII-a. Astfel, examinarile vor fi facute de profesorii Livia Marcu si Carmen Ion - Liceul Pedagogic, Teodora Bentz, Mihaela Neagu si Angela Popescu - Colegiul Cuza, Culita Usurelu - Grupul Scolar Agricol Odobesti, Angela Virgil Bors - Grupul Scolar de Transporturi Auto si Maricica Babis - Grupul Scolar Vidra. "Pentru comisiile de oral trebuie sa luati declaratii ca profesorii nu au avut elevi la clasa a XII-a. La fel vom proceda si la evaluare, pentru ca exista un singur centru de corectura", a aratat inspectorul general adjunct Tudor Gogancea, vicepresedinte al comisiei judetene de bac. Profesorii care vor evalua la oral au fost chemati inca de ieri in centrele de examen, pentru a pregati biletele. Responsabilii din ISJ au aratat ca subiectele sint aceleasi din prima sesiune, astfel ca ramine la latitudinea profesorilor daca utilizeaza aceleasi bilete sau extrag alte variante.


"Nu raspundeti de telefoanele pierdute"


Instruirea de ieri a pus accent si pe telefoanele mobile care nu trebuie sa ajunga in salile de examne, nici in buzunarele candidatilor, nici in cele ale profesorilor si supraveghetorilor de la scris. De asemenea, presedintii si vicepresedintii din centre au fost instruiti sa atraga atentia candidatilor asupra tentativelor de frauda, dar si sa elimine intirzierile la examen. "Daca exista tentative de frauda intocmiti un proces verbal, nu-i dati pur si simplu afara. Telefoanele mobile sint preluate de asistenti, etichetate si depozitate intr-o sala speciala. Nu raspundeti de telefoanele pierdute, asa ca sa-i atentionati pe candidati sa evite sa le mai aduca la urmatoarele probe. Au fost cazuri cind unii au venit cu telefoane ieftine si au plecat cu unele mai scumpe", a mai precizat Gogancea. De precizat ca eliminatii din examen nu mai pot participa la urmatoarele probe si nici nu mai au posibilitatea recunoasterii notelor in sesiunile urmatoare. Pentru intirziatii de la probele scrise, subiectele de rezerva vor fi deschise doar daca exista o motivare cu documente, restul nemaifiind primiti in sali dupa extragerea variantei de subiect. "La fel, daca la distribuirea subiectelor candidatul nu e prezent, nu mai intra in sala", au mai atentionat oficialii ISJ, care au solicitat seriozitate, exigenta, mai ales dupa scandalurile din tara care au ajuns in atentia DNA dupa prima sesiune a acestui an. Responsabilii din invatamint au cerut insa sa nu se cada nici in cealalta extrema, ca elevii sa fie stresati permanent de supraveghetori. "Nu-i lasati sa copie, nu are rost. Sa-i avertizati din timp si pe supraveghetori, sa nu va treziti ca vreti sa schimbati pe nu stiu cine pentru ca nu-si indeplineste atributiile", a completat Tudor Gogancea. Si elevii vor trebui atentionati asupra corecturilor de pe lucrari, pentru a elimina situatia de a transcrie pagini de lucrarea, cum s-a intimplat la Colegiul Unirea, in prima sesiune. De asemenea, ei isi vor putea verifica optiunile pentru scris, pentru a putea sesiza din timp eventualele neconcordante. De altfel, o noua instruire pentru examenul scris va avea loc miercuri, de la orele 10.00.


Scrisul incepe de joi


Dupa proba orala la limba si literatura romana de azi va urma limbile moderne, miercuri, cind candidatii isi vor arata cunostintele de engleza si franceza. Un singur absolvent va sustine bacalaureatul la spaniola. Prima proba scrisa (limba si literatura romana) se va desfasura joi, 21 august. Sustinerea probei scrise obligatorii a profilului (D) are loc luni, 25 august, proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (E) este programata marti, 26 august, iar ultima, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii (F) - miercuri, 27 august.

în data de 29 august vor fi afisate primele rezultate (pina la orele 16.00) si vor fi depuse contestatii (orele 16.00 - 20.00). Acestea vor fi solutionate pina pe 31 august, urmind ca afisarea rezultatelor finale sa aiba loc luni, 1 septembrie. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.