Educație

Unirista Carmen Istrate va studia in capitala Scotiei

Camelia Stănilă
2 iun 2005 712 vizualizări
Eleva a primit o bursa integrala, plus bani de cheltuiala, pentru a putea urma cursurile Universitatii Edinburgh, la inginerie electronica.

Una din cele mai bune eleve ale Colegiului National "Unirea" a fost acceptata la studii in capitala Scotiei, la Universitatea Edinburgh. Carmen Istrate este acum in clasa a XII-a si a hotarit sa-si incerce norocul peste hotare, pentru specializarea inginerie electronica. Initial s-a gindit la celebra Universitate Cambridge, desi stia ca nu ofera burse de studiu. "In clasa a VIII-a am fost in vizita in Anglia, la o scoala particulara, si mi-a placut atit de mult incit mi-am zis ca asta este tara in care vreau sa studiez. Asa ca acum, in clasa a XII-a, m-am gindit sa-si incerc norocul. Am dat testul AEL, la care am luat 8,5 din 9, apoi mi-am depus dosarul prin UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). A fost un noroc imens, pentru ca ma gindisem la Cambridge, insa mai aveam de completat cinci optiuni, pe care le-am pus practic la ghici, de pe internet. Am si fost chemata la interviu la Cambridge. Ce pot sa spun, e ca in filmele cu Harry Potter, copiii sint foarte prietenosi, te fac sa te simti bine chiar din prima zi, ceea ce nu prea se intimpla in facultatile de la noi", ne-a povestit Carmen.

Unirista a si fost acceptata la prestigioasa universitate din Anglia, Cambridge, dupa sustinerea a doua interviuri si a unui test de utilizare a calculatorului. Tinerei i s-a oferit insa sansa unei burse integrale in Edinburgh, plus 5.000 de lire pentru intretinere.


"Am inceput sa string bani din clasa a VIII-a"

Chiar daca spune ca ar fi dorit sa urmeze medicina in tara, ea si-a pus in gind de mult sa studieze peste hotare. "Am inceput sa string bani din clasa a VIII-a si pina la sfirsitul anului trecut am avut 18 milioane de lei. De aici am platit si testul AEL, precum si biletul de avion in Anglia. Parintii mei nu ar fi avut cu ce sa ma sustina peste hotare. Cei de la Cambridge mi-au zis ca imi ofera un loc, dar fara bursa, cu conditia sa iau examenul de bacalaureat. Si chiar daca imi dadeau 1.000-2.000 de lire pe an nu stiu cum m-as fi descurcat, cursurile ajung la 10.000 lire de an. Insa la o saptamina m-au sunat cei de la Edinburgh, sa-si atraga atentia ca ei ofera astfel de burse pentru copii din Romania. Singura problema a fost ca existau doar doua burse pentru tinerii din 5 tari si nu ma asteptam sa ma aleaga pe mine", a mai precizat unirista Carmen Istrate. Focsaneanca a avut insa norocul de a primi una din aceste doua burse. Asa ca din toamna, ea va studia in Scotia. Ii este putina teama, pentru ca nu cunoaste pe nimeni acolo. Este si putin melancolica, pentru ca isi lasa in urma parintii si prietenii din Focsani si din tara, pe care si i-a facut cu prilejul numeroaselor olimpiade nationale la care a participat. Nu putem sa trecem cu vederea faptul ca "unirista" s-a si calificat in lotul pentru balcaniada de matematica, in clasa a VIII-a. Carmen este modesta, spune ca rezultatele ei din ultimii ani, de la olimpiadele de matematica, informatica si fizica, nu au influentat admiterea ei la Universitatea Edinburgh. Noi stim insa ca este o persoana ambitioasa, care va ajunge departe si despre care vom mai auzi pe viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.