Educație

Sfintul Constantin Brincoveanu

Valentin Muscă
16 aug 2008 554 vizualizări
Este singurul domnitor martir din istoria Romaniei Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste astazi pe singurul martir dintre domnitorii romani, Sfintul Constantin Brincoveanu, ucis de turci la Constantinopol, la 15 august 1714.

Ales domn al Tarii Romanesti in 1688, Constantin Brincoveanu a avut una din cele mai stralucite domnii, impunind un stil in arhitectura romaneasca si lasind in urma o adevarata scoala de artisti. Dimplomat abil si bun administrator, Constantin Brincoveanu a atras atentia turcilor care nu au vazut cu ochi buni consolidarea pozitiei sale intr-un moment de apogeu al expansiunii turcesti in Europa. Exista mai multe variante a motivului detronarii sale. Un lucru este insa sigur. A fost ridicat din Bucuresti de soldatii sultanului, iar pe 15 august 1714, de Sfinta Marie, turcii i-au conditionat viata fiilor sai de trecerea sa la religia musulmana. Refuzind, acestia i-au ucis cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu si Matei, precum si sfetnicul sau Ianache si le-au aruncat trupurile in mare. Era pentru prima data in istoria Romaniei cind un domnitor avea de ales intre viata propriilor fii si renuntarea la credinta crestin ortodoxa. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.