Educație

Schitul Valea Neagra, inima religioasa a Vrancei

Valentin Muscă
15 aug 2008 1694 vizualizări
De doua secole si jumatate, Schitul Vrancei este centrul religios al Tarii Vrancei Astazi credinciosii din satele Vrancei arhaice merg sa se roage in biserica Adormirii Maicii Domnului de la Schitul de la Valea Neagra. Fondat de preotul Maftei in 1755, cu ajutorul monahilor trimisi de Cuviosul Vasile de Poiana Marului,

Schitul Vrancea a fost pentru un sfert de mileniu sinonim cu monahismul Vrancei istorice. Pentru multi ani, Schitul preotului Matei a fost singurul asezamint religios din Tara Vrancei. Organizarea insasi a acestui Schit a fost una particulara, acest schit nefiind subordonat Episcopiei Romanului, de care tinea Vrancea arhaica, ci era independent, averea sa fiind administrata de Sfatul Vrancei. Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", ca si turnul - clopotnita in trei trepte reprezinta o pagina din trecutul istoriei Tarii Vrancei. Din nefericire, in ultimii ani, la initiativa Episcopiei Buzaului si Vrancei si cu sprijinul oamenilor de afaceri din Vrancea, a fost desfigurata arhitectura Schitului si distrus echilibrul spiritual al asezamintului, ridicindu-se constructii de prost gust. Sute de credinciosi din toate satele Vrancei vor merge astazi in pelerinaj la icoana facatoare de minuni. (V. M.)



Pelerinaje la manastiri


«Adormirea Maicii Domnului» este sarbatoarea cind au loc cele mai multe pelerinaje la schiturile si manastirile din judet. Daca in Vrancea arhaica credinciosii merg la Schitul Valea Neagra, in celelalte parti ale Vrancei astazi crestinii vor merge in pelerinaje la biserica "Adormirii Maicii Domnului" a Mănăstirii Vărzăresti, linga satul Palanca. In Magura Odobestilor, credinciosii vor urca la Manastirea Tarnita, unde a inceput in aceasta vara reconstructia bisericii de lemn distrusa de un incendiu in 2006, iar credinciosii din Podgoria Panciu vor lua drumul Manastirii Musunoaiele. Tot loc de pelerinaj este Manastirea Recea, unde crestinii vor merge la biserica «Adormirea Maicii Domnului». (V. M.)



Fermierii vrinceni, la Expozitia Agricola de la Berlin


Fermierii si producatorii vrinceni sint invitati sa se inscrie pina la sfirsitul acestei luni la Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura "Saptamina Verde", care se desfasoara, intre 15 si 25 ianuarie 2009, la Berlin. Potrivit directorului Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Vrancea, Ion Rosu inscrierile la Expozitia de la Berlin se fac pina pe 1 septembrie 2008. "Am primit aceasta adresa in care fermierii vrinceni sint invitati sa participe si sa se inscrie la expozitia de produse. Avem deja o cooperativa de agricultori care si-a anuntat participarea si mai asteptam si altii. Inscrierile se fac din vreme pentru ca este nevoie de timp pentru organizatori sa amenajeze standurile, si sa rezerve spatiile", a declarat directorul OJCA Vrancea, Ion Rosu. Romania a participat anul acesta cu 13 firme la "Saptamina Verde" de la Berlin. Firmele romanesti au expus in cadrul expozitiei miere si produse apicole, preparate din carne de vita si oaie, preparate din carne de pasare, vinuri, conserve de fructe si legume, produse de panificatie, brinzeturi, preparate din melc, precum si produse specifice satului romanesc. Ministerul Agriculturii a rezervat un stand de 165 de mp pentru firmele de profil in vederea promovarii produselor agroalimentare romanesti pe piata intra si extra-comunitara. Participarea Romaniei la aceasta manifestare constituie o buna oportunitate pentru firmele romanesti de a prezenta cele mai reprezentative produse agro-alimentare si de a dezvolta noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii exporturilor pe pietele internationale. "Saptamina Verde" este organizata anual in luna ianuarie de societatea de tirguri si expozitii Messe Berlin si este considerat cel mai mare eveniment de specialitate in domeniul alimentar si agricol din Europa. La editia de anul trecut au fost prezenti 1.601 expozanti din 55 tari, care au expus pe o suprafata de 115.000 m.p. Pe toata durata tirgului vor fi prezentate spre testare si comercializare o gama diversificata de produse alimentare, de la fructe si legume proaspete si in stare conservata, peste si produse din peste, carne si preparate din carne, lapte si produse lactate, vinuri, bere, sucuri, uleiuri vegetale, produse zaharoase si de panificatie, produse ecologice (BIO), produse traditionale, flori si elemente de gradinarit, echipamente si masini agricole, precum si animale. (Doina GANEA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.