Educație

Maica Domnului, patroana Vrancei

Valentin Muscă
14 aug 2008 1679 vizualizări
Cele mai multe biserici vrincene au ca praznic sarbatori închinate Maicii Domnului u peste 30 de lacasuri poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", atît biserici de mir de la orase si sate, cit si biserici manastiresti

Maica Domnului este pe drept cuvint patroana spirituala a Vrancei, iar

praznicul "Adormirii Maicii Domnului" este cea mai importanta manifestare religiosa din timpul verii. De la cea mai inalta biserica de lemn din Vrancea, situata in Largăseni (Corbita), ctitoria boierului Gavrilă Conachi, la 1760, pina la biserica de lemn, de la 1879, din Andreiasu de Sus, zeci de lăcasuri au fost inchinate "Adormirii Maicii Domnului". Din Vrancea de sud, unde avem biserica "Adormirii Maicii Domnului" a Mănăstirii Vărzăresti, construită la 1664 de Radu Vărzaru si biserica "Adormirii Maicii Domnului" de la fosta Mănăstire Bordesti (1698), la Vrancea de nord, unde există majestuoasa biserică "Adormirea Maicii Domnului" a domnitorului Eustatie Dabija, ridicată la 1661, Vrancea este presărată cu lăcasuri de cult care vor comemora miine praznicul cunoscut si sub numele de Sfinta Marie Mare. Mergind spre Vrancea arhaică, avem in podgoria Odobestilor mai multe biserici inchinate Fecioarei Maria, atit in orasul Odobesti, cit si la Mănăstirea Tarnita si biserica fostului Schit Scinteia, ridicată de boierul Stamatin din Focsani, azi biserică de mir. în inima Vrancei arhaice, biserica Schitului Valea Neagră este inchinată Adormirii, iar spre est, biserica "Adormirii" de la Manastirea Musinoaiele. La Tichiris avem o biserică de lemn de la 1850 inchinată Sfintei Marii, ca si biserica de lemn de la Gura Văii (Cimpuri), de la 1840 si biserica de lemn de la Poiana, de la 1820. La Vidra - Poarta Vrancei a fost zidită la 1850 o biserică de piatră inchinată tot Adormirii, iar de partea cealaltă a judetului, la Odobasca avem o biserică de lemn de la 1800, ridicată pe ruinele unei biserici de la 1471, considerată printre cele mai vechi de la Curbura Carpatilor, cu acelasi hram. Pe Valea Putnei, in aval, bisericile de la Purcelesti, Tufele-Tifesti, Pufesti si Jaristea au ca ocrotitor pe Maica Domnului. Si pe fostele mosii ale Sihlenilor, la Voetin există o biserică inchinată Adormirii Maicii Domnului, ca si la Mărăsesti, Adjud si mai ales Focsani, unde avem patru biserici cu acest hram: "Adormirea Macii Domnului - Donie", ctitorită de Stolnicul Donie la 1710-1714, "Adormirea Maicii Domnului - Jălăboiu", de la 1750, "Adormirea Maicii Domnului - Precista", opera domnitorului Nicolae Mavrocordat, pe la 1709-1716 si catedrala "Cuvioasa Parascheva - Adormirea Maicii Domnului". (Valentin MUSCĂ’)


CASETA


Prohodul Maicii Domnului


Credinciosii ortodocsi si greco-catolici vor participa astazi la Prohodul Adormirii Maicii Domnului, slujba care precede punerea in mormint a Fecioarei Maria. Eveniment unic in cadrul serviciului religios crestin, Prohodul Adormirii Maicii Domnului va avea loc cu ocazia Vecerniei. Aceste gen de serviciu religios rezervat in mod exceptional celei care L-a nascut dupa trup omenesc pe Fiul lui Dumnezeu arata evlavia pe care au manifestat-o crestinii fata de Nascatoare. Doar Fiulul lui Dumnezeu mai este prohodit in Vinerea Patimilor. (V. M.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.