Educație

Maximilian Kolbe, martirul Poloniei moderne

Valentin Muscă
13 aug 2008 602 vizualizări
Slujitorul Biserici a preferat sa mearga la moarte ca sa salveze tatal unei familii Crestinii romano-catolici il vor pomeni miine pe unul din martirii secolului trecut, preotul polonez Maximilian Kolbe, ucis la Auschwitz in 1941.

Fiul unei familii de tarani instariti, Maximilian Kolbe a ales de tinar sa intre in Ordinul Franciscan si s-a dedicat in primii ani studiului in Universitatile din Roma. Catolic nascut, devotat Bisericii si aparator al acestei institutii, preotul Kolbe a fost unul din aparatorii catolicismului in fata valului de acuze venite din partea lumii seculare. Acesta nu s-a multumit doar sa apere catolicismul, ci a incercat sa creeze alternative la societatea din vremea sa. Spirit cultivat, preotul Kolbe a realizat chiar adevarate centre de cultura crestina, in care dorea sa traiasca Evanghelia in spiritual si litera ei. Aceste idealuri cavalaresti medievale au prins la societatea timpului sau si in centrul fondat de el la Niepokalanow traiau la un moment dat aproape o mie de adepti ai principiilor franciscane. Modelul inaugurat in Polonia a reusit pina la sfirsitul anilor 40 sa se exporte in toata lumea catolica. In perioada nazismului, idealurile franciscanului nu erau bine vazute si a fost arestat de Gestapo, mai ales ca ajuta refugiatii de la Crucea Rosie. I s-a tatuat numarul 16670 si a parasit aceasta lume, oferindu-se sa mearga la executie in locul unui alt detinut. Nu se stie daca acel detinut a reusit sa supravietuiasca Auschwitz-ului, dar pentru ca a permis acelui tata sa mai traiasca, efemer probabil, alaturi de sotie si copiii aflati si ei in lagar, gestul preotului Kolbe a aureolat intreaga sa viata, iar Biserica romano-catolica l-a trecut in rindul sfintilor. Citiva ani mai tirziu, in inchisorile comuniste din Romania au fost preoti ortodocsi care au realizat astfel de gesturi salvatoare, dar Biserica Ortodoxa Romana, spre rusinea ei, la 19 ani de la caderea regimului stalinist nu a canonizat nici un martir din perioada prigoanei comuniste. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.