Educație

Generatia cu laptop a fost premiata la InfoEducatie 2008

Mihaela Beșleagă
11 aug 2008 2270 vizualizări

u concursul national de aplicatii soft, ajuns la a XIV-a editie la Galaciuc, si-a desemnat simbata cistigatorii u elevul Gabriel Lupu, de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu a obtinut locul III la categoria Soft Educational, cu aplicatia Logica si argumentare - Propozitii categorice u cei mai buni s-au intrecut in cadrul Openului, un maraton informatic care a durat 24 de ore u unul dintre elevii cistigatori la sectiunea Web a atras atentia unui profesor universitar din Iasi, care i-a propus sa predea studentilor sai

Rockeri in tricouri negre si cu plete, tineri stil rasta, sau cu aer de "soarece de biblioteca", toti formeaza o generatie de avangarda. Si pe toti ii leaga, simbolic, un instrument: laptopul, la care lucreaza cu concentrare pe iarba sau printre pini. Pluteste wireless-ul in aer. Tabara Galaciuc a fost animata timp de citeva zile, in perioada 4 - 10 august, de citeva zeci de tineri din toata tara, care impartasesc o pasiune comuna: aplicatiile informatice. Adolescenti de la Iasi pina la Arad, impatimiti ai softurilor si iubitori ai taberei, au participat la cea de-a XIV-a editie a concursului interdisciplinar InfoEducatie 2008, dedicat elevilor cu aptitudini, inclinatii si interes pentru crearea de programe informatice. Cei 128 de concurenti care au participat la concursul din acest an, din 30 de judete ale tarii si din Bucuresti, au aflat simbata, cu emotie, daca se numara printre cistigatorii celor trei sectiuni ale competitiei: soft educational, soft utilitar si pagini web. Fiecare participant sau echipa s-a inscris in concurs cu cite un program creatie proprie, aplicatii care au fost postate si pe pagina de internet a concursului: http://infoeducatie.ro. Primii cinci concurenti de la fiecare sectiune s-au intrecut, timp de 24 de ore, intr-un adevarat maraton informatic: Openul. Dupa zeci de ore de lucru, de nesomn si concentrare maxima, au fost desemnati cei mai buni dintre cei mai buni. Printre ei se numara si un vrincean, Gabriel Lupu, elev la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu, care a obtinut locul III la sectiunea Soft Educational cu aplicatia "Logica si argumentare - Propozitii categorice". Membrii juriului au fost atit studenti, obisnuiti ai concursului, cit si profesori din mari centre universitare precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi. "La Galaciuc a fost dintotdeauna un nivel inalt, iar InfoEducatia este un concurs foarte util, eu l-am folosit ca un ghid pentru ceea ce vreau sa fac in cariera. Cei din anii mai mici vin si cu valori noi. La minusuri as observa ca multi se folosesc de notiunea de prefabricat, iau ceva de-a gata. Acest lucru, pe linga faptul ca dauneaza grav calitatii produsului, limiteaza mult si creativitatea", ne-a spus Bogdan Bocse, student in anul II la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, seful echipei de jurizare la categoria Soft Utilitar.


Topul celor mai inovative aplicatii


Cel mai bun Soft Educational a fost desemnata aplicatia "Miscari oscilatorii", realizat de Victor Porof si Teodor Dima, elevi in clasa a XI-a in Iasi. "Este al doilea an consecutiv cind particip la InfoEducatie si al doilea an cind obtin si un premiu. Softul cu care am cistigat marele premiu este un soft de fizica si un simulator de viata reala. Atmosfera din Galaciuc este una speciala, de aceea am si revenit pentru al doilea an", a marturisit Victor Porof. Iata cum isi prezinta cei doi softul: "Tendinta actuala in educatie este, in general, axata pe invatamintul asistat de calculator si interdisciplinaritate. Softul educational «Miscari oscilatorii armonice» isi propune sa anticipeze viitorul educatiei in licee, oferind o paleta larga de noi metode originale, distractive si interactive de predare, sustinind in acelasi timp conceptul de «invatamint la distanta» si posibilitatea autodidacta a elevului. Este destinat clasei a 11-a in care se studiaza acest capitol al fizicii, dar poate fi folosit de catre oricine, ca software desktop, joc educational, intr-un laborator de fizica sau informatica, ca statie de lucru a elevilor sau server al administratorului". Cistigatorul categoriei Soft Utilitar este aplicatia "Analyze It!", realizata de Cornel Iancuta din Caras. Softul analizeaza un fisier pentru a obtine diverse informatii despre acesta, destinat in special cazurilor in care utilizatorul s-a procopsit cu un fisier al carui continut nu il cunoaste si nu stie cu ce sa il vizualizeze. Cistigatorul celei de-a treia categorii, Pagini web, este "moisenicoara.ro", site-ul oficial al Colegiului National "Moise Nicoară" din Arad, realizat de Valentin Bora si Manuel Rafael Ciosici. De altfel, aplicatia i-a atras atentia si conferentialului universitar Sabin Corneliu Buraga de la Facultatea de Informatica a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, care s-a aratat dispus sa ii ia cu el la Iasi pe cei doi pentru a preda studentilor. "Mie mi s-a parut formidabila lucrarea unui elev realizata in FOX for Windows, lucru extrem de neobisnuit. Lucrarea este un software pentru predarea la clasa a operatiilor aritmetice si este realizata in concursul OPEN de 24 de ore, in tabara!", ne-a spus si profesorul Emil Onea, reprezentantul ISJ Vrancea si inspector de informatica. Elevii au putut participa la 21 de seminarii, dar s-au distrat si in excursii pe Cheile Tisitei, la Manastirea Lepsa, la statia seismica de la Vrincioaia si la Cascada Putnei. Concursul InfoEducatie este organizat de Inspectoratul Scolar Judetean, Grupul Scolar "Simion Mehedinti" din Vidra si Administratia taberei Galaciuc. Aceasta ramine o locatie in care revin anual elevii atinsi de virusul informatic. (Mihaela BESLEAGA)


Lista cistigatorilor InfoEducatie 2008


Pe linga diploma si plachete, cistigatorii au primit si premii in bani: locul I - 450 lei, locul II - 250 lei, locul III - 150 lei, mentiune - 100 lei. O parte dintre elevi au fost premiati si pentru participarea in cadrul unor concursuri organizate de Adobe, Microsoft si Sisco. Toti participantii au plecat acasa cu un premiu, datorita sponsorilor Orange, Total Soft si Intuitext.


Soft Educational

1. "Miscari oscilatorii armonice" - Victor Porof, Teodor Dima (Iasi)

2. "Oscilind intre trecut si viitor" - Petre Popescu, Lucian Timofte, Laura Gaita (Timis)

3. "Logica si argumentare - Propozitii categorice" - Gabriel Lupu (Vrancea)


Soft Utilitar

1. "Analyze it!" - Cornel Iancuta (Caras)

2. "Locutus" - Adrian Enache (Braila)

3. "Ark" - Stefan Neculai (Vaslui)


Pagini Web

1. "moisenicoara.ro" - Valentin Bora, Manuel Rafael Ciosici (Arad)

2. "WebSchool" - Robert Dolca, Alexandru Chindea (Hunedoara)

3. "Fotbalfan" - Mircea Valeriu Ulinic (Vaslui)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.