Educație

Vrincenii nu mai agreeaza scolile din Italia

Camelia Stănilă
7 aug 2008 891 vizualizări
Vrincenii au inceput sa-si readuca odraslele sa studieze in tara, cu toate ca din toamna in multe din scolile italiene se vor introduce cursuri de limba si civilizatie romana, predate chiar de profesori romani.

Spre bucuria oficialilor din invatamint, numarul elevilor care solicita echivalare de studii pentru a fi reprimiti in scolile vrincene creste de la an la an, tinzind sa atinga numarul celor care pleaca. Potrivit unei situatii inregistrate la nivelul Inspectoratului Scolar Vrancea, in ultima perioada s-au depus 40 de de dosare pentru reprimirea elevilor in diferiti ani de studiu. Actele au fost trimise, conform procedurii, la Ministerul Educatiei, pentru echivalarea studiilor din strainatate. Pe de alta parte, de la inceputul anului calendaristic 2007, doar 66 de persoane au solicitat echivalari de studii, pentru a le putea continua peste hotare. Majoritatea cererilor sint pentru plecari in Italia, insa exista citeva si pentru Spania, Irlanda, Anglia, Germania, Statele Unite ale Americii si chiar Iran. Mare parte din solicitari au fost depuse in lunile mai-iunie, inainte de finele anului scolar. Pina la sfirsitul lunii august, odata cu revenirea "stranierilor" acasa, pe perioada vacantei, este de asteptat ca numarul solicitarilor de echivalare de studii sa creasca. Multi vrinceni decid acum daca isi lasa copiii in continuare pe mina bunicilor sau a rudelor apropiate ori daca ii vor aproape, in tarile in care si-au gasit un loc de munca mult mai bine platit. "Numarul celor care pleaca este mai mare decit al celor care se intorc. Mi-ar placea ca raportul sa fie invers", spune inspectorul general Iordache Bostan. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.