Educație

Cuviosul Ioan de la Neamt

Valentin Muscă
5 aug 2008 607 vizualizări
Originar din nordul Moldovei, orfan de razboi, pe numele de botez Ilie, Cuviosul Ioan a fost crescut de bunici

Dupa citiva ani necazurile il urmaresc si ajunge din nou orfan, bunica sa trecind la Domnul. Dupa ce termina liceul se hotaraste sa intre in monahism si in 1936, la 20 de ani, intra in cinul monahal la Manastirea Neamt. Ca multi monahi care doresc sa mearga pe urmele Fiului lui Dumnezeu si Ioan a dorit sa plece in Tara Sfinta, unde se va stabili la Manastirea Sfintul Sava. Dupa al II-lea Razboi Mondial este ales egumenul Schitului romanesc "Sfintul Ioan Botezatorul" de pe Valea Iordanului, pe care-l va parasi pentru a se stabili la Manastirea "Sf. Gheorghe Hozevitul", linga riul Cherit din Pustiul Iordanului. Din acest moment, Ioan incepe viata de pustnic, retragindu-se intr-o pestera din pustiu, petrecind timpul in post si rugaciune. A parasit aceasta lume in vara anului 1960. A fost canonizat, cu numele de Cuviosul Ioan de la Neamt Hozevitul. Cu toate ca autoritatile religioase au dorit sa-i aduca moastele acasa, acest lucru nu a fost posibil din pricina costurilor mari. (V. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.