Educație

Drama călugarilor de la Manăstirea Sihastru din județul Vrancea

Romeo-Valentin MUSCĂ
31 iul 2008 13251 vizualizări

În noaptea de 6 aprilie 1955, călugarii de la Mănăstirea Sihastru au fost arestați de trupele Ministerului de Interne.16 dintre aceștia fuseseră caterisiți în aprilie 1954 de Episcopul Antim Angelescu la ordinul Securității.În locul monahilor întemnițați au fost aduse monahii conduse de o stareță cu grad de locotenent de Securitate.Patru ani mai târziu, în 1959, după acest model, au fost desființate majoritatea manăstirilor din România.În Vrancea a rămas deschisă până în 1989 doar Mănăstirea Sihastru, devenită un fel de «cuibușor de nebunii» pentru noii carierisți ai bisericii."Ziarul de Vrancea" vă oferă în premieră povestea începutului calvarului monahismului românesc.

La două decenii de la căderea comunismului, nimeni nu a îndrăznit să scrie povestea dramei monahilor de la Mănăstirea Sihastru- Ploscuteni, trimiși în închisoare în aprilie 1955, cu binecuvântarea Episcopului Buzăului Antim Angelescu și încuviințarea oficială a Sfântului Sinod al BOR. Sprijinul moral dat de călugării de la Sihastru preotului monah Ioan Iovan și monahiilor de la Vladimirești a dus la trimiterea la ocna, în 1955, a 35 din cei 46 de monahi de la Sihastru. Ceilalti 11, pentru că nu s-au opus Episcopiei și Securității, nu au fost trimiși la ocna și au făcut carieră în Biserică, ajungând stareți, exarhi, unul chiar episcop la Tomis. Prin lichidarea Manăstirii Sihastru și transformarea acesteia într-un laborator experimental de către Securitate a debutat, neoficial, lichidarea monahismului românesc, care a culminat cu decretul 410 din 1959, când majoritatea mănăstirilor din România au fost închise. La jumatate de secol de la calvarul monahilor sihaștri, am descoperit o parte din acești bătrâni prin diferite mănăstiri din țară sau pe la familiile lor din județ. Unii sunt încă duhovnici la așezăminte monahale din Olt, Argeș, Galați și Cluj, alții au trecut deja la Domnul. Ultimul plecat din trupa de martiri a sihaștrilor a fost călugarul Nichifor Dimofte din Vadu Roșca. Neputincios, țintuit la pat de bolile căpătate în pușcării, monahul a fost ucis de apele vâscoase ale Siretului pe 10 iulie 2005. Pentru ca drama monahilor de la Sihastru a fost ascunsă de Biserică până in zilele noastre și continuă să fie ținută sub obroc, din rațiuni lesne de înțeles, "Ziarul de Vrancea" vă oferă în premieră absolută povestea cutremurătoare a începutului calvarului monahismului românesc.


Marșul călugarilor împotriva Securității


O imagine ruptă dintr-un film suprarealist s-a petrecut pe malul Siretului, într-o noapte frumoasă de primavară, în martie 1954. Deoarece trupele Militiei și ale Securității Poporului împresuraseră Mănăstirea Vladimirești, 35 de monahi vrânceni de la Sihastru au plecat într-un marș donquijotesc pentru a sprijini moral cele 300 de monahii și pe duhovnicul Ioan Iovan. "Eram frate de mănăstire. Venisem de vreo trei ani la Sihastru și nu eram încă monah. Începuse la Vladimirești să vie Miliția în jurul mnăsăirii și nu mai lăsa lumea să intre. La sfatul celor care conduceau mănăstirea, Nectarie, Simion și Teoctist, am pornit sara de la Sihastru, pe jos, pe câmpuri, prin sate, cu lumânari în mâini și icoane, să mergem la Vladimirești, crezând că-i speriem pe milițieni. Pe drum, părintelui Justinian i s-a făcut rău și cum eram mai tânar m-au lasat să vin cu el pe urma lor. Dimineața, călugarii au ajuns la mănăstire, au intrat în biserică, dar i-a arestat la ieșire. Când am ajuns cu Visarion ne-a arestat și pe noi. Numai cei care erau plecați la Seminar nu au fost arestați", ne-a povestit ieromonahul Artemie Popa despre inceputul dramei sihaștrilor de la Sihastru. După câteva zile au fost eliberați și s-au întors la mănăstire.


Episcopul a fost împotriva călugarilor


Pentru a-i intimida, Episcopul Antim Angelescu a caterisit 16 călugari și a depus plângere penală la Judecătoria Adjud pentru "port ilegal de uniformă". Vazând că lucrurile se complică și călugarii caterisiți refuză să părăsească mănăstirea, Antim Angelescu a depus a doua plângere, tot la Judecătoria Adjud, într-un proces civil, de evacuare, cerând și ajutorul Miliției pentru a-i scoate cu forța, ceea ce s-a și întâmplat. Pe 14 septembrie 1954, 10 călugări au fost arestați și ținuți 40 de zile în arestul din clădirea Comisiei Centrale din Focșani. Unul dintre aceștia s-a urcat pe biserică și a strigat în gura mare: ”Anticriștii, măi! Au venit anticriătii!”. Pierzând procesele la Adjud, Episcopul a făcut recurs la Tribunalul Bârlad. "Milițienii ne-au spus că ei nu vin să omoare oameni, ci vor pe cale pașnică. Ne-au amenințat că pentru o zi întârziere vom face 2 ani de închisoare. Le-am răspuns că nici asta nu o vom face, căci vom dori să fim aici morți, nu în altă parte. De la niște pădurari am aflat că au mai fost și alți milițieni, pedeștri și călări, prin apropiere, prin pădure, noi nu i-am văzut pe toți", scria ierodiaconul Simion Ovezea avocatului Petre Pandrea, pe 22 august 1954, cu privire la presiunile Miliției asupra călugarilor. Grație acestui avocat comunist, Episcopia a pierdut procesele și la Adjud și la Bârlad. Îngrijorat, Sfântul Sinod al BOR, la sfatul șefului Departamentului Cultelor, prof. Petre Constantinescu-Iași, a cerut Episcopului Antim să facă pace cu monahii. "După aceste chemări la ordine, episcopul Antim a binevoit să cheme la Buzău o delegație a călugărilor caterisiți și arestați, tunși, dar acum liberi, ca să-i ierte ("¦) La Mănăstirea Sihastru domnește liniștea. Clienții mei își văd tihniți de rugăciunile lor", scria Petre Pandrea, pe 10 decembrie 1954, în nota depusa în fața Consiliului de disciplină al Colegiului Avocaților din București, unde fusese reclamat de episcopul Antim.


Aprilie 1955 - Experimentul Sihastru


Pacea dintre Episcopie și monahi nu a durat decât jumătate de an. În martie 1955 monahilor li s-a cerut să părăseasca Mănăstirea, iar pe 1 aprilie li s-a intentat, din nou, proces, pe aceleași spețe. Pentru a nu risca să piardă procesele, în noaptea de 6 aprilie trupele Miliției și ale Securității au ocupat Mănăstirea. "Pe 6 aprilie 1955 au pătruns în mănăstire ofițeri de la Securitatea din Bârlad și ne-au arestat unul câte unul. Ne-am ascuns în biserică, dar au găsit ușa secretă de la Sfântul Altar, au spart-o că era de lemn, au tras un foc în biserică și ne-am predat. Eram cu mâinile goale, ei aveau carabine. Acuma ne-au dus la Bârlad și ne-au intentat proces civil pentru evacuare. Eu am fost condamnat 6 luni. Alții au fost deportați, cu domiciliu obligatoriu. Pe unii i-au arestat din nou peste câțiva ani. În 1960 am fost arestat și eu și m-au condamnat 3 ani, la drept comun. Și ceilalți au pățit cam la fel. Cei care erau la Seminar și nu au fost împotriva Episcopului au scăpat", ne-a mai spus ieromonahul Artemie Popa. Pentru a lipsi de apărare moanahii de la Sihastru, pe 9 martie fusese deja arestat avocatul Petre Pandrea. Călugarii au fost duși în beciurile Securității din Bârlad și așezământul a fost transformat în mănăstire de maici. În locul celor 35 de monahi arestați au fost aduse călugarițe de la Schitul Buciumeni, conduse de o stareță ofițer de Securitate. Era pentru prima data în istoria României moderne când obștea unei mănăstiri fusese arestată cu aprobarea Sfântului Sinod al BOR.


Colaboratorii au făcut carieră în Biserică


În timp ce monahii întemnițați din 1955 și 1960 până în 1964 continuă să poarte stigmatele puse de comuniști, colaboraționiștii nu au nici un regret. Ba unii au intrat în istoria Bisericii, unde paradoxal, despre monahii întemnițați nu scrie nici un râind. Din cei 11 monahi de la Sihastru care au colaborat cu regimul comunist îi amintim pe Neofit - fostul stareț al Mănăstirii Ciolanu, Nifon - fostul exarh al mănăstirilor din Eparhia Buzăului și Vrancei și mai ales Lucian Florea, care între 1956-1960 a studiat în Rusia Sovietică, în aceleași locuri unde a umblat și actualul episcop, Epifanie Norocel. Lucian Florea a ajuns chiar arhiepiscop de Tomis, la Constanta, în 1990.


Martirii de la Sihastru


Numele monahilor de la Sihastru, care au înfruntat Episcopul colaborator cu Securitatea și regimul comunist, ar merita scrise cu litere de aur într-o carte a demnității neamului românesc. Din nefericire, la 20 de ani de la căderea comunismului, procesul moral al colaboraționismului oamenilor Bisericii cu Securitatea nici măcar nu a început și probabil nu va începe niciodată, de vreme ce dosarul de urmărire al patriarhului Daniel Ciobota a fost ars în mod suspect pe 21 decembrie 1989. Deși arhivele Bisericii nu vorbesc despre acești martiri, am putut identifica o parte dintre aceștia: Traian Teoctist Dobrin, Ion Filotei Movileanu, Victor Simion Ovezea, Alexandru Artemie Popa, Teodor Teofil Radovici, Constantin Calinic Stan, Ion Mina Stan, Cleopa Nanu, Serafim Măciucă, Justinian, Teofil, Visarion, Chesarie Roncea, Vasile-Vartolomeu, Alexandru Costache, Sebastian Dediu si Nichifor Dimofte din Vadu Roșca, mort înecat în iulie 2005. Unii mai sunt printre noi, alții au plecat la Domnul, cu speranța că, într-o zi, cineva va vorbi despre faptele lor. În plină bolșevizare a conducerii Bisericii Ortodoxe Române, cei 35 de monahi de la Sihastru au salvat onoarea Bisericii, plătind cu ani grei de temniță curajul de a fi spus "nu" minciunii și a-l fi mărturisit pe Hristos. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 213

Adaugă comentariu
epsZuzRktR, acum 4026 zile, 12 ore, 41 minute, 9 secunde
http://www.markbattypublisher.com/jsp/buytramadol/#0249 cheap tramadol overnight - tramadol 50mg weight loss
cialis diario precio, acum 4052 zile, 22 ore, 26 minute, 51 secunde
XL Des syngenesees arborescentes. http://viagrapfizerpascher.com viagra pfizer france en plus grand nombre dans les parties y en la primavera de este afio no solo se liallaba citeste integral
, acum 739371 zile, 9 secunde
Cum sa - si respecte Biserica eroii din perioada comunismului cand noroceii din episcopii erau oamenii securitatii...
, acum 739371 zile, 9 secunde
Judecatorie in Adjud, domnule redactor??in anii 50??
, acum 739371 zile, 9 secunde
Tocmai, in anii 50 au functionat Judectorii in mai multe localitati din judet, printre care si Adjud, desfiintate intre timp. La Adjud a fost reinfiintata in 1996.
, acum 739371 zile, 9 secunde
felicitari pentru articol! nu vreau sa fiti si dv persecutat de colegii de redactie dar e singurul articol inteligent din presa vranceana din cel putin ultimul an!
, acum 739371 zile, 9 secunde
Atat ti-a ramas din articol in cap Colomanule! Mai comunistule, vad ca esti si uituc si nu-ti mai amintesti de judecatoriile di tribunalele populare din anii 50 Mai bine taceai comunistule!
, acum 739371 zile, 9 secunde
Este bine ca mai schimbati subiectele ca ne-ati otravit cu politica. Mai aflam si noi altceva decat hotiile si tradarile politicienilor.
, acum 739371 zile, 9 secunde
COMUNISMUL o pagina trista din istoria bisericii si neamului .Astazi traim aceiasi drama sub alta forma,am ajuns slugile europei... si toate din vina noastra suntem fatarnici ,rai,lenesi etc...
, acum 739371 zile, 9 secunde
DE CE NU SE FACE MUSCA CALUGAR ,SA DEVINA ALBINA SI SA-L ALEGEM EPISCOP DE BUZAU,CA TOT E MARE TEOLOG...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.