Educație

Drama calugarilor de la Manastirea Sihastru

Valentin Muscă
31 iul 2008 7466 vizualizări
In noaptea de 6 aprilie 1955, calugarii de la Manastirea Sihastru au fost arestati de trupele Ministerului de Interne u 16 dintre acestia fusesera caterisiti in aprilie 1954 de Episcopul Antim Angelescu la ordinul Securitatii u in locul monahilor intemnitati au fost aduse monahii conduse de o stareta cu grad de locotenent de Securitate u patru ani mai tirziu, in 1959, dupa acest model, au fost desfiintate majoritatea manastirilor din Romania u in Vrancea a ramas deschisa pina in 1989 doar Manastirea Sihastru, devenita un fel de «cuibusor de nebunii» pentru noii carieristi ai bisericii u "Ziarul de Vrancea" va ofera in premiera povestea inceputului calvarului monahismului romanesc

La doua decenii de la caderea comunismului, nimeni nu a indraznit sa scrie povestea dramei monahilor de la Manastirea Sihastru "" Ploscuteni, trimisi in inchisoare in aprilie 1955, cu binecuvintarea Episcopului Buzaului Antim Angelescu si incuviintarea oficiala a Sfintului Sinod al BOR. Sprijinul moral dat de calugarii de la Sihastru preotului monah Ioan Iovan si monahiilor de la Vladimiresti a dus la trimiterea la ocna, in 1955, a 35 din cei 46 de monahi de la Sihastru. Ceilalti 11, pentru ca nu s-au opus Episcopiei si Securitatii, nu au fost trimisi la ocna si au facut cariera in Biserica, ajungind stareti, exarhi, unul chiar episcop la Tomis. Prin lichidarea Manastirii Sihastru si transformarea acesteia intr-un laborator experimental de catre Securitate a debutat, neoficial, lichidarea monahismului romanesc, care a culminat cu decretul 410 din 1959, cind majoritatea manastirilor din Romania au fost inchise. La jumatate de secol de la calvarul monahilor sihastri, am descoperit o parte din acesti batrini prin diferite manastiri din tara sau pe la familiile lor din judet. Unii sint inca duhovnici la asezaminte monahale din Olt, Arges, Galati si Cluj, altii au trecut deja la Domnul. Ultimul plecat din trupa de martiri a sihastrilor a fost calugarul Nichifor Dimofte din Vadu Rosca. Neputincios, tintuit la pat de bolile capatate in puscarii, monahul a fost ucis de apele viscoase ale Siretului pe 10 iulie 2005. Pentru ca drama monahilor de la Sihastru a fost ascunsa de Biserica pina in zilele noastre si continua sa fie tinuta sub obroc, din ratiuni lesne de inteles, "Ziarul de Vrancea" va ofera in premiera absoluta povestea cutremuratoare a inceputului calvarului monahismului romanesc.


Marsul calugarilor impotriva Securitatii


O imagine rupta dintr-un film suprarealist s-a petrecut pe malul Siretului, intr-o noapte frumoasa de primavara, in martie 1954. Deoarece trupele Militiei si ale Securitatii Poporului impresurasera Manastirea Vladimiresti, 35 de monahi vrinceni de la Sihastru au plecat intr-un mars donquijotesc pentru a sprijini moral cele 300 de monahii si pe duhovnicul Ioan Iovan. "Eram frate de manastire. Venisem de vreo trei ani la Sihastru si nu eram inca monah. Incepuse la Vladimiresti sa vie Militia in jurul manastirii si nu mai lasa lumea sa intre. La sfatul celor care conduceau manastirea, Nectarie, Simion si Teoctist, am pornit sara de la Sihastru, pe jos, pe cimpuri, prin sate, cu luminari in miini si icoane, sa mergem la Vladimiresti, crezind ca-i speriem pe militieni. Pe drum, parintelui Justinian i s-a facut rau si cum eram mai tinar m-au lasat sa vin cu el pe urma lor. Dimineata, calugarii au ajuns la manastire, au intrat in biserica, dar i-a arestat la iesire. Cind am ajuns cu Visarion ne-a arestat si pe noi. Numai cei care erau plecati la Seminar nu au fost arestati", ne-a povestit ieromonahul Artemie Popa despre inceputul dramei sihastrilor de la Sihastru. Dupa citeva zile au fost eliberati si s-au intors la manastire.


Episcopul a fost impotriva calugarilor


Pentru a-i intimida, Episcopul Antim Angelescu a caterisit 16 calugari si a depus plingere penala la Judecatoria Adjud pentru "port ilegal de uniforma". Vazind ca lucrurile se complica si calugarii caterisiti refuza sa paraseasca manastirea, Antim Angelescu a depus a doua plingere, tot la Judecatoria Adjud, intr-un proces civil, de evacuare, cerind si ajutorul Militiei pentru a-i scoate cu forta, ceea ce s-a si intimplat. Pe 14 septembrie 1954, 10 calugari au fost arestati si tinuti 40 de zile in arestul din cladirea Comisiei Centrale din Focsani. Unul dintre acestia s-a urcat pe biserica si a strigat in gura mare: «Anticristii, mai! Au venit anticristii!". Pierzind procesele la Adjud, Episcopul a facut recurs la Tribunalul Birlad. "Militienii ne-au spus ca ei nu vin sa omoare oameni, ci vor pe cale pasnica. Ne-au amenintat ca pentru o zi intirziere vom face 2 ani de inchisoare. Le-am raspuns ca nici asta nu o vom face, caci vom dori sa fim aici morti, nu in alta parte. De la niste padurari am aflat ca au mai fost si alti militieni, pedestri si calari, prin apropiere, prin padure, noi nu i-am vazut pe toti", scria ierodiaconul Simion Ovezea avocatului Petre Pandrea, pe 22 august 1954, cu privire la presiunile Militiei asupra calugarilor. Gratie acestui avocat comunist, Episcopia a pierdut procesele si la Adjud, si la Birlad. Ingrijorat, Sfintul Sinod al BOR, la sfatul sefului Departamentului Cultelor, prof. Petre Constantinescu-Iasi, a cerut Episcopului Antim sa faca pace cu monahii. "Dupa aceste chemari la ordine, episcopul Antim a binevoit sa cheme la Buzau o delegatie a calugarilor caterisiti si arestati, tunsi, dar acum liberi, ca sa-i ierte ("¦) La Manastirea Sihastru domneste linistea. Clientii mei isi vad tihniti de rugaciunile lor", scria Petre Pandrea, pe 10 decembrie 1954, in nota depusa in fata Consiliului de disciplina al Colegiului Avocatilor din Bucuresti, unde fusese reclamat de episcopul Antim.


Aprilie 1955 - Experimentul Sihastru


Pacea dintre Episcopie si monahi nu a durat decit jumatate de an. In martie 1955 monahilor li s-a cerut sa paraseasca Manastirea, iar pe 1 aprilie li s-a intentat, din nou, proces, pe aceleasi spete. Pentru a nu risca sa piarda procesele, in noaptea de 6 aprilie trupele Militiei si ale Securitatii au ocupat Manastirea. "Pe 6 aprilie 1955 au patruns in manastire ofiteri de la Securitatea din Birlad si ne-au arestat unul cite unul. Ne-am ascuns in biserica, dar au gasit usa secreta de la Sfintul Altar, au spart-o ca era de lemn, au tras un foc in biserica si ne-am predat. Eram cu miinile goale, ei aveau carabine. Acuma ne-au dus la Birlad si ne-au intentat proces civil pentru evacuare. Eu am fost condamnat 6 luni. Altii au fost deportati, cu domiciliu obligatoriu. Pe unii i-au arestat din nou peste citiva ani. In 1960 am fost arestat si eu si m-au condamnat 3 ani, la drept comun. Si ceilalti au patit cam la fel. Cei care erau la Seminar si nu au fost impotriva Episcopului au scapat", ne-a mai spus ieromonahul Artemie Popa. Pentru a lipsi de aparare moanahii de la Sihastru, pe 9 martie fusese deja arestat avocatul Petre Pandrea. Calugarii au fost dusi in beciurile Securitatii din Birlad si asezamintul a fost transformat in manastire de maici. In locul celor 35 de monahi arestati au fost aduse calugarite de la Schitul Buciumeni, conduse de o stareta ofiter de Securitate. Era pentru prima data in istoria Romaniei moderne cind obstea unei manastiri fusese arestata cu aprobarea Sfintului Sinod al BOR.


Colaboratorii au facut cariera in Biserica


In timp ce monahii intemnitati din 1955 si 1960 pina in 1964 continua sa poarte stigmatele puse de comunisti, colaborationistii nu au nici un regret. Ba unii au intrat in istoria Bisericii, unde paradoxal, despre monahii intemnitati nu scrie nici un rind. Din cei 11 monahi de la Sihastru care au colaborat cu regimul comunist ii amintim pe Neofit - fostul staret al Manastirii Ciolanu, Nifon - fostul exarh al manastirilor din Eparhia Buzaului si Vrancei si mai ales Lucian Florea, care intre 1956-1960 a studiat in Rusia Sovietica, in aceleasi locuri unde a umblat si actualul episcop, Epifanie Norocel. Lucian Florea a ajuns chiar arhiepiscop de Tomis, la Constanta, in 1990.


Martirii de la Sihastru


Numele monahilor de la Sihastru, care au infruntat Episcopul colaborator cu Securitatea si regimul comunist, ar merita scrise cu litere de aur intr-o carte a demnitatii neamului romanesc. Din nefericire, la 20 de ani de la caderea comunismului, procesul moral al colaborationismului oamenilor Bisericii cu Securitatea nici macar nu a inceput si probabil nu va incepe niciodata, de vreme ce dosarul de urmarire al patriarhului Daniel Ciobota a fost ars in mod suspect pe 21 decembrie 1989"¦ Desi arhivele Bisericii nu vorbesc despre acesti martiri, am putut identifica o parte dintre acestia: Traian Teoctist Dobrin, Ion Filotei Movileanu, Victor Simion Ovezea, Alexandru Artemie Popa, Teodor Teofil Radovici, Constantin Calinic Stan, Ion Mina Stan, Cleopa Nanu, Serafim Maciuca, Justinian, Teofil, Visarion, Chesarie Roncea, Vasile-Vartolomeu, Alexandru Costache, Sebastian Dediu si Nichifor Dimofte din Vadu Rosca, mort inecat in iulie 2005. Unii mai sint printre noi, altii au plecat la Domnul, cu speranta ca, intr-o zi, cineva va vorbi despre faptele lor. In plina bolsevizare a conducerii Bisericii Ortodoxe Romane, cei 35 de monahi de la Sihastru au salvat onoarea Bisericii, platind cu ani grei de temnita curajul de a fi spus "nu" minciunii si a-l fi marturisit pe Hristos. (Valentin MUSCA)


 • Manastirea Sihastru, scurt istoric


 • Manastirea Sihastru se gaseste in comuna Ploscuteni, in padurea care face granita intre judetul Vrancea si Galati. Asa cum o spune si numele manastirii, asezamintul a fost ridicat din lemn, inainte de 1750, pe locurile unde odinioara se nevoiau pustnicii. Ctitorul manastirii este hatmanul Sandu Sendrea, acesta ridicind lacasul ca semn de multumire fata de pustnicul Sebastian, care l-a vindecat pe Sendrea de rana de la picior "o veche mostenire" din luptele cu tatarii, la Valea Siretului. Un secol si jumatate mai tirziu a fost construita actuala biserica monument istoric "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", repictata dupa cutremurul din 1940. Lacasul este inzestrat cu o catapeteasma din lemn de stejar, frumos inpodobita cu sculpturi si poleita cu foita de aur. Dupa 1989 a fost construit si un paraclis. Manastirea a fost de calugari pina in 1955, cind monahii au fost intemnitati si in locul acestora au fost aduse calugarite, asa raminind rinduiala si astazi. Asezamintul are o colectie muzeala, compusa din obiecte de cult, carte veche bisericeasca si icoane, din pacate foarte degradate. Manastirea a functionat fara intrerupere, in timpul comunismului fiind singura manastire deschisa din Vrancea. (V. M.)


  În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

  Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

  Comentarii: 213

  Adaugă comentariu
  epsZuzRktR, acum 2135 zile, 8 ore, 39 minute, 34 secunde
  http://www.markbattypublisher.com/jsp/buytramadol/#0249 cheap tramadol overnight - tramadol 50mg weight loss
  cialis diario precio, acum 2161 zile, 18 ore, 25 minute, 16 secunde
  XL Des syngenesees arborescentes. http://viagrapfizerpascher.com viagra pfizer france en plus grand nombre dans les parties y en la primavera de este afio no solo se liallaba citeste integral
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  Cum sa - si respecte Biserica eroii din perioada comunismului cand noroceii din episcopii erau oamenii securitatii...
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  Judecatorie in Adjud, domnule redactor??in anii 50??
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  Tocmai, in anii 50 au functionat Judectorii in mai multe localitati din judet, printre care si Adjud, desfiintate intre timp. La Adjud a fost reinfiintata in 1996.
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  felicitari pentru articol! nu vreau sa fiti si dv persecutat de colegii de redactie dar e singurul articol inteligent din presa vranceana din cel putin ultimul an!
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  Atat ti-a ramas din articol in cap Colomanule! Mai comunistule, vad ca esti si uituc si nu-ti mai amintesti de judecatoriile di tribunalele populare din anii 50 Mai bine taceai comunistule!
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  Este bine ca mai schimbati subiectele ca ne-ati otravit cu politica. Mai aflam si noi altceva decat hotiile si tradarile politicienilor.
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  COMUNISMUL o pagina trista din istoria bisericii si neamului .Astazi traim aceiasi drama sub alta forma,am ajuns slugile europei... si toate din vina noastra suntem fatarnici ,rai,lenesi etc...
  , acum 737479 zile, 19 ore, 58 minute, 34 secunde
  DE CE NU SE FACE MUSCA CALUGAR ,SA DEVINA ALBINA SI SA-L ALEGEM EPISCOP DE BUZAU,CA TOT E MARE TEOLOG...
  Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
  Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
  1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
  2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
  4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
  Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
  Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
  Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.