Educație

Bacul si tezele unice se reformeaza

Camelia Stănilă
26 iul 2008 1041 vizualizări
Dupa scandalurile din acest an, noile prevederi vor asigura confidentialitatea lucrarilor elevilor u metodologiile publicate pe www.edu.ro vor fi in dezbatere publica timp de o luna

Procedurile de la examenul de bacalaureat si tezele cu subiect unic vor suferi modificari semnificative, mai ales dupa scandalurile din acest an. Ministerul Educatiei vrea insa sa se asigure ca nimic din centrele de examen nu mai "transpira", sub pretextul pastrarii confidentialitatii lucrarilor elevilor. O prevedere importanta a noii metodologii de Bacalaureat completeaza atributiile presedintelui comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare, care trebuie sa se asigure ca membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrarilor scrise evaluate in cadrul centrului respectiv. Profesorii evaluatori au ca noua atributie asigurarea confidentialitatii continutului lucrarilor scrise care le-au fost repartizate, precum si obligativitatea de a preda telefoanele mobile pe intreaga perioada de evaluare. Practic, nici un dascal nu va mai putea "striga" ca lucrarile gasite la corectura sint identice, de exemplu, sau ca au descoperit alte tentative de frauda. în plus, la evaluarea lucrarilor scrise, profesorii evaluatori nu vor face sublinieri sau mentiuni pe acestea. Ca noutate, proiectul de metodologie precizeaza ca, in afara de candidat, pot solicita sa vada lucrarile doar membrii comisiei judetene/ nationale de bacalaureat, in scopul reevaluarii acestora. Un alt element de noutate este acela ca din comisia judeteana de bacalaureat face parte si inspectorul scolar de educatie fizica si sport, care raspunde de intreaga organizare si desfasurare a probelor practice la aceasta disciplina.


Mai mult timp pentru evaluare, la tezele unice


Tezele cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a, in anul scolar 2008-2009, au noi prevederi legate de definirea mult mai exacta a modalitatii de evaluare, a catalogului electronic necesar distribuirii computerizate a elevilor etc. Perioada de evaluare a tezelor a fost extinsa la 6 zile, iar cea pentru rezolvarea contestatiilor a fost extinsa la 3 zile. Documentul reglementeaza si conditiile de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente, programul scolar pentru zilele in care se sustin tezele si introduce obligativitatea elevilor de la clasele cu frecventa redusa de a sustine tezele in clasele a VII-a sau a VIII-a.

Metodologiile pentru examenele de la finalul anului scolar 2008-2009, ce au fost publicate ieri pe site-ul www.edu.ro, vor fi si in dezbatere publica timp de o luna, incepind chiar de astazi. Toti cei interesati sa aduca argumente, propuneri si sugestii pe aceasta tema o pot face electronic pe adresa de e-mail info@cnceip.ro sau, in scris, pe adresa Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in învatamintul Preuniversitar (str. General Berthelot nr. 26, Bucuresti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi analizate si, dupa caz, integrate in metodologii. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 18 ore, 43 minute, 17 secunde
As fi vrut sa se fi luat masuri de supraveghere cu camere de luat vederi, iar la tezele unice sa poata face contestatie si profesorul clasei daca constata ca nota nu corespunde punctajului, mai ales citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 43 minute, 17 secunde
"din lac in put"!!! nu de "metodologii" are nevoie scoala romaneasca- pina acum bacalaureatul nu a functionat dupa "metodologii"?!!- ci de PROFESORI! dar nu din aceia "pregatiti" de catre multi din citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 43 minute, 17 secunde
noua metodologie schimba si sistamul de supraveghere sau elevii raman in continuare supravegheati de profesorii din scoala?credeti ca notele de la tezele unice reflecta adevarata valoare a elevilor?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.